Gemeente Tilburg

30-7-2004
Forse injectie in Tilburgse wijken
Ruim 360 miljoen nodig voor de investeringen tot 2015

Om de ambities ter verbetering van de Tilburgse woonwijken te kunnen realiseren, heeft de gemeente zo'n 360 miljoen nodig. Dat blijkt uit de notitie Herstructurering in Tilburg. Deze maakte de gemeente samen met de corporaties. De plannen tot 2015 zijn hiermee in kaart gebracht.

De Tilburgse woningvoorraad ondergaat de komende 15 jaar een forse verandering.
Zo blijkt uit de notitie Herstructurering in Tilburg: een beeld van de transformatie van de woningvoorraad in Tilburg, die dinsdag 27 juli door het college is vastgesteld.
Samen met de Tilburgse woningcorporaties heeft de gemeente alle plannen en ambities voor de bestaande woningvoorraad in kaart gebracht en aangevuld met de mogelijkheden voor nieuwbouw. Het betreft plannen en ambities op zowel korte als lange termijn, in zowel de bestaande stad als in de uitbreidingsgebieden.
Hier hebben wij wat aan en kan de stad ècht mee vooruit. Het is natuurlijk een absolute vereiste om overeenstemming met de corporaties te hebben over wat de Tilburgse woonvoorraad aan impulsen nodig heeft. De investering die hiermee voor de deur staat, is enorm maar voorziet in een duidelijk behoefte, aldus Jan Hamming, wethouder Volkshuisvesting

Belangrijkste punten
De belangrijkste punten die in de notitie Herstructurering in Tilburg naar voren komen zijn:

Forse veranderingen in komende 15 jaar
In Tilburg zullen de komende 15 jaar zo'n 8000 sociale huurwoningen worden vernieuwd door groot onderhoud en renovatie, ongeveer 3200 sociale huurwoningen worden verkocht, 2500 woningen worden gesloopt en bijna 19.000 woningen zullen aan de woningvoorraad worden toegevoegd als vervanging voor gesloopte woningen en als antwoord op de nog steeds toenemende vraag naar huisvesting.
Voor de korte termijn zijn de aantallen ingevuld met concrete projecten.
Voor de lange termijn moeten de komende jaren nog de nodige afwegingen en besluiten plaatsvinden.

Herstructureringsgebieden staan centraal
De herstructurering en transformatie van de bestaande woningvoorraad zullen voor een groot deel plaatsvinden in de aangewezen en nog aan te wijzen herstructurerings-gebieden. Herstructurering is de verandering van de structuur van een woongebied om een opeenhoping van problemen op te kunnen lossen. Aan herstructurering ligt een door de gemeente vastgestelde visie ten grondslag en financiering gebeurd vanuit de reserve herstructurering. Transformatie is minder vergaand dan herstructurering. Hierbij gaat het om veranderingen in de samenstelling van de woningvoorraad gericht op verbetering van bestaande woonmilieus.

Korte termijn programma
Er is een korte termijnprogramma tot 2010 opgesteld dat de herstructureringsprojecten Quirijnboulevard,
Uitvindersbuurt/Zeeheldenbuurt, Goirke West, Wagnerplein, Kruidenbuurt/Paletplein, Stokhasselt en
Groeseind/Hoefstraat/Pastorieklamp omvat. Daarnaast vinden nog de nodige transformaties plaats zoals bij Koningsvoorde, H. Berkvensstraat, Bouwmeesterbuurt, Westermarktboulevard, Jeruzalem en de grote binnenstedelijke herontwikkeling van de Piushaven en de Spoorzone.

Aanbod sociale huurwoningen komt niet in gevaar De plannen en ambities voor de sloop en verkoop van sociale huurwoningen hebben op termijn geen nadelige invloed op de huisvestingssituatie van de doelgroep (lage inkomens) die op de sociale woningvoorraad is aangewezen. Doordat nieuwbouw van sociale huurwoningen gerealiseerd wordt in de bestaande stad en op de grote bouwlocaties de Wijk, Piushaven en de Overhoeken, blijft de overblijvende voorraad sociale huurwoningen voldoende van omvang. De plannen voor sloop en verkoop van huurwoningen passen binnen de afspraken die Tilburg heeft gemaakt met het Rijk.

Financiering herstructureringsplannen
Voor alle plannen is ruim 360 miljoen nodig. De gemeente draagt daarvan 64 miljoen bij. Het resterende overige deel, zo'n 300 miljoen, moet worden bijdragen door de corporaties. De corporaties zullen dit tekort moeten opvangen binnen hun eigen bedrijfsvoering, met reserves, met de opbrengsten uit de verkoop van huurwoningen en eventueel door een beroep te doen op ondersteuning van collega-corporaties. Hierover zal nog nader gesproken worden met de corporaties.

De vastgestelde notitie heeft een drieledig doel:
-een kader scheppen voor afzonderlijke herstructureringsprojecten;
-beoordelen of het Tilburgse herstructureringsprogramma volkshuisvestelijk en financieel verantwoord is en hierover afspraken maken met het Rijk;

- een relatie leggen met het nieuwbouwprogramma in Tilburg. De raadscommissie Fysiek bespreekt de notitie in haar vergadering op 13 september a.s.