Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars garanderen verzekerbaarheid zelfstandigen

Verzekeraars zouden zelfstandige ondernemers een private verzekering tegen arbeidsongeschiktheid weigeren als ze erfelijke ziekten in de familie hebben. Dat is althans de klacht die het CDA onlangs in de Tweede Kamer uitte. Het Verbond benadrukt echter dat moeilijk verzekerbare ondernemers altijd een vangnetverzekering kunnen afsluiten. Wij garanderen verzekerbaarheid.

De WAZ wordt per 1 augustus 2004 afgeschaft. Hierna kunnen zelfstandigen kiezen het risico op arbeidsongeschiktheid al dan niet bij een verzekeraar onder te brengen. Om zon verzekering ook voor moeilijk verzekerbare ondernemers toegankelijk te maken, heeft het Verbond samen met MKB-Nederland in mei een verzekeringsoplossing gepresenteerd. Met ingang van heden bieden verzekeraars deze verzekering voor moeilijk verzekerbare ondernemers aan; de uitkering en premie liggen ongeveer gelijk aan de WAZ.

Vangnetverzekering
Volgens CDA-Kamerlid Gerda Verburg weigeren sommige verzekeraars bovengenoemde verzekering echter als de zelfstandige aangeeft dat sprake is van een erfelijke ziekte of als hij zelf drager is van een erfelijke afwijking. Volgens het Verbond kan dat niet. Zelfstandigen die voor een gewone verzekering worden geweigerd of een verzekering met een hoge premie of uitsluiting krijgen aangeboden, kunnen altijd een vangnetverzekering afsluiten, zegt beleidsmedewerker Petra van de Goorbergh. Voor de vangnetverzekering wordt tot 1 november 2004 volledige toegankelijkheid geboden en is in principe geen medische keuring nodig.
Naar verwachting doen de meeste zelfstandigen eerst een aanvraag voor een gewone verzekering. De voorwaarden waarop een verzekering wordt gesloten, zijn afhankelijk van de omvang van het risico.

Gezondheidsverklaring
De inschatting daarvan gebeurt in eerste instantie vrijwel altijd op basis van een door de zelfstandige in te vullen gezondheidsverklaring, een soort vragenformulier. Dit formulier is opgesteld in overleg met het Breed Platform Verzekerden en Werk en de artsenfederatie KNMG. Vaak is dit voldoende voor acceptatie, soms wordt aanvullend medisch onderzoek gedaan, aldus Van de Goorbergh. Als de zelfstandige geen gewone verzekering kan sluiten, zal de vangnetverzekering worden aangeboden. Wellicht dat de verwarring bij het CDA is ontstaan door klachten van ondernemers, die voor een gewone verzekering zijn geweigerd.

Verzekerd!, juli 2004