ST. RECLASSERING NEDERLAND

Reclassering Nederland gelast extern onderzoek werkstraffen

Reclassering Nederland heeft maandag 25 juli opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke incidenten bij de uitvoering van werkstraffen. Aanleiding voor het onderzoek zijn meldingen van het afkopen van vonnissen, diefstal en handel in drugs en gestolen goederen op projectplaatsen in Utrecht en Amersfoort.

Hoewel interne onderzoeken tot nu toe geen enkel bewijs van misstanden hebben opgeleverd, neemt Reclassering Nederland deze zaak hoog op. Algemeen directeur Han van der Leek: .Hoewel het aantal gemelde incidenten zeer beperkt is gezien de 29.000 werkstraffen die we jaarlijks uitvoeren, is elk incident er één te veel. Dit is onverenigbaar met de gedrags- en kwaliteitsnormen die we binnen onze organisatie hanteren..

Na de eerste meldingen is in februari van dit jaar de werkwijze bij de uitvoering van de werkstraffen op een aantal belangrijke punten aangepast en aangescherpt:


- De controle is verbeterd op de te werken uren, presentie en verzuim van werkgestraften.

- De scheiding tussen uitvoering van de werkstraf en de controle/registratie wordt scherper gemarkeerd.
- Er wordt waar nodig gewerkt met een roulatiesysteem voor werkmeesters.

- Zo nodig worden groepsprojecten gesloten.
- Het veiligheidsbeleid is aangescherpt.

- De verantwoordelijk manager bezoekt vaker de projecten.
- Eind vorig jaar is besloten om de werkstrafuitvoering anders te organiseren: nog dit jaar worden gespecialiseerde werkstrafunits operationeel.

Als de uitkomsten van het onderzoek daartoe aanleiding geven, zal de directie komen tot een verdere aanscherping van de uitvoering van de werkstraffen en het toezicht daarop. Directeur Van der Leek: .We willen er alles aan doen om te voorkomen dat dit soort situaties zich binnen onze organisatie voordoen. Werkstraffen moeten adequaat en volgens de regels worden uitgevoerd, daar staat Reclassering Nederland voor. Mocht blijken dat er sprake is van strafbare feiten, dan zullen we hiervan aangifte doen..