Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de mogelijke besteding van Europese subsidies door de gemeente Heerlen

Antwoorden op kamervragen over de mogelijke besteding van Europese subsidies door de gemeente Heerlen

30 juni 2004

Antwoorden op vragen van de leden Externe link Timmermans (PvdA) en Externe link De Wit (SP) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Economische Zaken en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (Europese Zaken) over de mogelijke besteding van Europese subsidies door de gemeente Heerlen. (Ingezonden 10 juni 2004)

---


1. Vraag Kent u de extra editie van de stadskrant van de gemeente Heerlen, waarvan de voorpagina gewijd is aan de aankondiging dat de lijsttrekker van het CDA bij de Europese verkiezingen een Heerlens URBAN II gebied adopteert?


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Is de extra editie van de stadskrant betaald met geld uit de Europese structuurfondsen? Is u bekend of deze speciale uitgave ten behoeve van publiciteit voor de lijsttrekker van het CDA tot stand is gekomen? Heeft de gemeente andere redenen voor de publicatie aangevoerd?


2. Antwoord Regulier wordt de stadskrant door de gemeente Heerlen uitgegeven. Ten behoeve van de publiciteit rond de internationale stedelijke conferentie van 27 en 28 mei in Maastricht en Heerlen is een speciale editie gericht op de achterstandswijk uitgekomen over projecten in het Europese URBAN II programma. De speciale uitgave is niet ten behoeve van publiciteit voor de lijsttrekker van het CDA tot stand gekomen, maar ten behoeve van de stedelijke conferentie. De URBAN II middelen waar de gemeente Heerlen over beschikt, dienen deels ingezet te worden voor communicatie, zo is door de Europese Commissie bepaald. Deze informatievoorziening aan de burgers is bedoeld om publiciteit te geven over de besteding van URBAN II middelen in de eigen wijken. Daarnaast gaat het om het kweken van draagvlak in het programmagebied en het informeren van betrokken organisaties en publiek over de wijze waarop bijdragen uit de Europese fondsen aangewend worden. Nederlandse leden van het Europees Parlement hebben al vaker een Doelstelling 2- of URBAN II-aandachtswijk geadopteerd. De lijsttrekker van het CDA voor de Europese verkiezingen is als lokaal bekend politicus door de gemeente Heerlen gevraagd om publiciteit te geven aan het feit dat de gemeente Heerlen gebruik maakt van de Europese URBAN II middelen voor de aanpak van sociaal-economische en fysieke achterstanden in de aandachtswijken.


3. Vraag Deelt u de mening dat deze publicatie, ruim twee weken voor de verkiezingen, kan worden gezien als onderdeel van de verkiezingscampagne en daarmee een politiek karakter draagt?

3. Antwoord
Nee. Niettemin acht ik de publicatie op dat tijdstip ongelukkig omdat de suggestie van een campagne-uiting kan zijn gewekt.


4. Vraag Deelt u de analyse dat, aangezien het Europees Parlement geen enkele betrokkenheid heeft bij de toewijzing van Europese subsidies, noch bij de bepaling van welke gebieden voor subsidies in aanmerking komen, het ook inhoudelijk misleidend is de suggestie te wekken dat een lid van het Europees Parlement mede kan bepalen aan wie URBAN II gelden worden verstrekt? Hoe beoordeelt u het feit dat de gemeente Heerlen deze suggestie wel wekt?

4. Antwoord
Er is feitelijk geen relatie tussen de aanwijzing van de gebieden die in aanmerking komen voor het URBAN II programma en de formele bevoegdheden van de Europarlementariƫrs. Dit wordt dan ook op geen enkele manier beweerd in het artikel in de Stadskrant Heerlen.


5. Vraag Zo ja, is een dergelijke besteding van Europese subsidies in lijn met de Europese regels die hiervoor gelden en in lijn met de regels die de rijksoverheid daarvoor stelt? Zo ja, kunt u aangeven op welke wijze dit past binnen deze regels? Kunt u in ieder geval bij de Europese Commissie navraag doen of het handelen van de gemeente Heerlen in overeenstemming is met de Brusselse subsidieregels?


6. Vraag Indien het naar uw oordeel niet past binnen de geldende regels voor Europese subsidies, bent u dan bereid de gemeente Heerlen hierop aan te spreken en ervoor te zorgen dat dit gemeenschapsgeld wordt terugbetaald?

5 en 6. Antwoord Heerlen heeft in lijn met de Europese regels gehandeld. Er is voldaan aan de verplichting vanuit de Europese Commissie om voorlichting te geven.

---

---

---

---