Gemeente Alkmaar


Gevaar voor botulisme door warm weer

30 juli 2004

De temperatuur in Nederland stijgt en daarmee ook de kans op botulisme. Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen doodgaan.
Soms treft de ziekte ook koeien, schapen of paarden. Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of door contact met dode, besmette dieren. Botulisme veroorzaakt verlamming bij besmette dieren. Als ook de ademhalingsspieren verlamd raken, stikt e overlijdt het dier.

Om verspreiding van de ziekte te voorkomen, moeten zieke en dode dieren zo snel mogelijk verwijderd worden. Wie zieke of dode dieren aantreft, kan dit melden bij de dierenambulance, telefoon 072 - 515 00 85. De dierenambulance zorgt ervoor dat kadavers snel worden opgehaald en vernietigd en dat zieke dieren naar het vogelasiel gaan. Als u een melding van zieke of dode dieren heeft, geef dan altijd de exacte vindplaats door en markeer deze met bijvoorbeeld een stok of een vlaggetje. Zieke watervogels kunnen ook rechtstreeks naar Vogelopvang Damland worden gebracht. Adres: Nesdijk 20H, telefoon 072 - 589 81 19. De opvang is open van 9.00 tot 16.00 uur. Buiten openingstijden kunnen mensen de vogels achterlaten in de hokken buiten, waar ieder uur iemand de dieren komt voeren.

Besmetting en verspreiding
Er bestaan verschillende soorten botulisme. Sommige soorten zijn gevaarlijk voor mensen, maar besmetting hiermee is in Nederland al lange tijd niet voorgekomen. Toch is het raadzaam om voorzichtig te zijn met zwemmen of surfen in water waarin dode dieren liggen. Pak de dieren niet met blote handen op, maar gebruik bijvoorbeeld een plastic zak. Geef dode dieren nooit met de vuilnisman mee en begraaf ze ook niet. Het is beter watervogels in de zomer niet te voeren. Regelmatig voeren trekt altijd veel dieren aan. Dit vergroot de kans op verspreiding van botulisme.

30 juli 2004