Provincie Noord-Holland

Extra voorzorgsmaatregelen op strand IJburg

In verband met een dodelijk ongeval, gistermiddag op het strand van IJburg, zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Op een beperkt gedeelte van het strand is zwemmen mogelijk gemaakt in verband met het zomerweer. De gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland wijzen de bezoekers op het feit dat ondanks de maatregelen het zwemmen bij het strand op eigen risico is.

Het uiterlijk doet anders vermoeden, maar het strand van IJburg is geen officiële zwemgelegenheid. Gister en vandaag zijn maatregelen getroffen die de veiligheid op het strand vergroten, maar er is nog onduidelijkheid over de zwemwater kwaliteit. Maandag worden de eerste resultaten van een onderzoek naar het water bekend gemaakt.

Het is op dit moment nog onduidelijk of het ongeval van gistermiddag voorkomen had kunnen worden door de extra maatregelen. De politie Amsterdam/Amstelland onderzoekt het tragische ongeval, dat door de Commissaris van de Koningin, de heer Borghouts, wethouder Stadig en de pachters van Blijburg, Stanja van Mierlo en Britt Stegerhoek, zeer wordt betreurd. De twee bestuurders hebben met gedeputeerde Moens aanstaande maandag overleg over verdere maatregelen voor het strand in IJburg. Doel van het overleg is om het gehele strand weer voor bezoekers beschikbaar te stellen.

De veiligheidsmaatregelen die op dit moment getroffen zijn betreffen :


* het neerleggen van een drijflijn op 1.20 meter diepte
* toezicht door een strandwacht

* het verwijderen van alle speeltoestellen uit het water

In het gesprek van aanstaande maandag zal gesproken worden over een omgevingsonderzoek voor het strand in IJburg en worden er afspraken gemaakt over het regelmatig controleren van de zwemwater kwaliteit.
Voor meer informatie over de officiële zwemgelegenheden in Noord-Holland kunt u de zwemwatertelefoon 0800-998 6734 of de website van de provincie raadplegen.

Inlichtingen voor de pers:
Provincie Noord-Holland
E. Klut, mobiel 06-51572648, vanaf maandag bereikbaar op 023-514 4083
Gemeente Amsterdam
H. Raht, mobiel 06-51206330, vanaf maandag bereikbaar op 020-5523245

Elly Klut 31 juli 2004