Ingezonden persbericht


--------------------PERSBERICHT--------------------------

Line up Plein Open 2004 compleet!!

Plein Open 2004 - Zaterdag 31 juli - Spuiplein Den Haag

Op zaterdag 31 juli organiseert het Haags Pop Centrum voor de tiende maal het gratis toegankelijke Plein Open festival op het Spuiplein in Den Haag. Het festival heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een belangrijk platform voor de ontwikkeling en presentatie van veelbelovend regionaal poptalent. Bands als Incense, OctavePussY, New Groove Habits, qrio, Silverlake, Grechko¹s Doll, Delise, Blo.torch, Instant Mix, Suburbs en Dyzack waren in een vroeg stadium van hum carrière te bewonderen op Plein Open, stroomden door naar festivals als Parkpop, KoninginneNach en Waterpop en gooiden hoge ogen bij de belangrijkste wedstrijden zoals de Grote Prijs van Zuid Holland, de InterNachverkiezing, Waterproof, Locals Only en de Grote Prijs van Nederland. Suburbs en Incense wisten deze laatste wedstrijd zelfs te winnen. Vanwege het 10 jarig jubileum is Plein Open onderdeel van het programma rondom het Haags Cultuurjaar 2004 in het kader van de uitbreiding van de Europese Unie. Dat betekent dat er naast veelbelovende regionale acts ook ruimte zal worden geboden voor acts uit de EU landen. Hierbij het complete programma van het podium Spuiplein:

Drunk Tank
13.00 ­ 13.30
De trouwe bezoeker weet dat Plein Open traditioneel van start gaat met de meest spartelverse band die we kunnen vinden en verser dan Drunktank kun je ze niet krijgen. In amper een jaar maakte dit vijftal, meestal in gezelschap van gelijkgestemde zielen als Beyond 93, Divit en Cooper, de regionale podia onveilig. Toen wij er lucht van kregen dat Drunktank de (onofficiële) Plein Open afterparty ging verzorgen, grepen we hard in. Want zeg nou zelf: Als je het goed wilt doen, begin je het feest toch op het Spuiplein? Feestelijk zal het zeker worden, want de band speelt prettig in het gehoor liggende punk-pop liedjes waarin invloeden van All, Pennywise en Descendents doorklinken. Vers biertje in de hand en OEParty¹. Beter kun je de dag niet beginnen.

http://www.drunktank.nl/

BarXino
14:00 ­ 15:00
De wijk OEEl Raval¹ in Barcelona is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende culturele smeltkroezen van Europa. Nergens vind je zoveel verschillende nationaliteiten en culturen die elkaar beïnvloeden als in dit kloppend hart van de Catalaanse hoofdstad. De leden van BarXino vonden elkaar in deze wijk en dragen met hun muziek de grote veelzijdigheid uit. Zelf omschrijven ze dit als ³Powerfull, diverting, stimulating, one of a kind.² De muziek is het beste te omschrijven als een cross-over van latin en drum ¹n bass met een vleugje rap. Electronica en traditionele instrumenten gaan hand in hand. Muziek voor de dansvloer, maar zeker ook voor festivals. BarXino brengt de kleur en het ritme van Barcelona naar het Spuiplein en dat moet je niet missen. Kenners zijn het er over eens dat BarXino uit zal groeien tot een van de meest verrassende topacts voor de komende jaren.

http://www.moreproductions.nl/basis.htm

Traktor
15:30 ­ 16:15
Een Rockband zonder gitaren? Het lijkt vreemd maar het kan wel, zo bewijst deze Antwerpse band. Traktor brengt een ongewoon swingende geluidsmix en maakt daarbij gebruik van instrumenten als: accordeon, clarinet, saxen, charango, euphonium (bombardon), contrabas en drums. De muziek die ze maken is moeilijk te omschrijven, maar de volgende termen komen het dichtst in de buurt: Rolling Rock, Modern Folklore, Old Fashioned Techno, Crazy Jazz. Kortom: alle stijlen die ze zelf spannend genoeg vinden om te dopen in de unieke Traktor sound.

http://www.traktorband.be/

Stud Muffins
16.35 ­ 17.10
OEDreams can come true¹. Dat is iets waar de heren van de Stud Muffins over mee kunnen praten, want het gaat razendsnel met deze band. We mogen hier rustig spreken van een bliksemcarriere. Studmuffins is in de regio al een van de meest gevraagde acts en wist een plek op Parkpop te veroveren. Ook 3FM onderkende de kwaliteiten van Stud Muffins. Mede daardoor vergaarde de band in korte tijd een trouwe schare fans.Stud Muffins maakt Engelstalige rockmuziek met een vleugje pop waarin de trefwoorden OEaanstekelijk enthousiasme¹, OEstrakheid¹ en OEpakkende liedjes¹ de boventoon voeren.

http://www.studmuffins.nl/

I-Reject
17.30 ­ 18.05

Dubbel feest? Jazeker, want I-Reject bestaat, net als Plein Open, dit jaar tien jaar. De band speelde de afgelopen tien jaar door heel Europa en dat leverde behalve veel fans een platendeal op met het befaamde Belgische hardcore-label OEI-Scream Records¹, waardoor het werk van I-Reject tot in Japan en de Verenigde Staten verkrijgbaar is. De band maakt een furieuze mix van OEOld - en New school¹ hardcore die zich uitermate goed leent voor een onvervalst potje massaal meebrullen.Zelf omschrijven de heren hun muziek als OEsnel, hard, ruig en stoer¹, maar I-Reject heeft zeker oog en oor voor melodie en weet dit te vangen memorabele meezingers. Wij hebben wel zin in dit feestje. Jullie toch ook?

http://www.ireject.cjb.net/

Atombox
18-25- 19.00

OEHow to use the Atombox¹ luidt de titel van de begin dit jaar verschenen EP. Een band met gebruiksaanwijzing? Onconventioneel zijn ze zeker. De stekelige gitaarpop is rauw, puur en authentiek en het kenmerkende stemgeluid van frontman Jesse Koops mag gerust opvallend genoemd worden. Voorheen was de band bekend onder de naam OEAberration¹, maar deze naam zorgde voor zoveel misverstanden en werd consequent verkeerd gespeld zodat men besloot om onder de naam OEAtombox¹ verder te gaan. Dat bleek een goede keuze, want sindsdien treedt de band veel op in binnen- en buitenland (Polen, Ierland), opende de Haagse KoninginneNach 2004 en speelde op Parkpop. Optredens die veel indruk maakten, zodat wij graag het Plein Open podium vrijmaken voor deze drie heren en dame.

http://www.atombox.nl

Face Tomorrow
19:30 ­ 20:15
Face Tomorrow mag worden beschouwd als een van de hardst werkende bands van Zuid Holland. Na het winnen van de Grote Prijs van Zuid Holland werkte de band meer dan 250 optredens af in binnen- en buitenland die bij de kenners een onuitwisbare indruk achterlieten. Optredens van Face Tomorrow kenmerken zich door een hoge dosis passie, intensiteit en oprechtheid en dat werkt aanstekelijk. Met het verschijnen van de plaat OEThe Closer You Get¹ lijkt de band af te stevenen op de definitieve doorbraak, want de recensies zijn unamiem juichend te noemen en het moet wel heel erg raar lopen als deze plaat niet hoog eindigt in de jaarlijstjes van de dames en heren recensenten. Gemakshalve wordt de band vaak ingedeeld in het vakje OEEmo¹, maar als je het nieuwe materiaal hoort zul je ervaren dat Face Tomorrow pakkender en veelzijdiger is geworden.

http://www.facetomorrow.net/

Outrage
20:45 ­ 21:30
Deze uit Le Mans (Frankrijk) afkomstige band combineert de euforische ritmes van ska met de aanstekelijke agressiviteit van punk. Via de EP OEPersévérer¹ maakte de band naam in west Frankrijk en na het verschijnen van de full-length cd OELe Souffle des Fous¹ ging ook de rest van Frankrijk om en werd de band een veel gevraagde act op grote festivals. Op dit moment werkt Outrage hard aan de opvolger van dit laatstsgenoemde album, maar voor Plein Open wilde men wel even uit de studio komen om Nederland te winnen voor de aanstekelijke sound van Outrage. Mede door de sterke blazerssectie is elk optreden een feest en de band gaat voor niets meer en minder dan de boel vakkundig plat te spelen

http://outrage.free.fr/

OLaBOLA
22.00 ­ 23.00
OLaBOLA heeft alles in zich om uit te groeien tot een topper in het vaderlandse club- en festivalcircuit. Dit samenwerkingsverband tussen DJ/MC Ro Krom en Hammond organist Nico Brandsen won vorig jaar een Essent Award en wist als een van de weinigen de India tent tijdens Lowlands 2003 kompleet op z¹n kop te zetten. Sindsdien is de pers unaniem lovend de aanstekelijke OEBreakbeat Soul¹ van dit vijftal. De single OEProblems¹ is ook nog bekend van de reclames voor de vette sauzen in de bekende blauwe knijpfles. OLaBOLA concentreert zich nu op het vakkundig platspelen van bijna alle zalen en festivals in Nederland om begin 2005 hun eerste volledige cd uit te brengen. Wij konden ons geen betere afsluiter van het tiende Plein Open voorstellen en we gaan er van uit dat jullie dat na het optreden ook zullen vinden, want OLaBOLA OEgroovt¹ als de neten en is baggervet!

http://www.olabola.nl/

Het tweede podium aan de Turfmarkt zal het beste van de Haagse en Europese OEunderground¹ presenteren.

Contexpodium - Turfmarkt
14:00 - 21:00

Plein Open zou Plein Open niet zijn als er geen aandacht zou zijn voor de verrichtingen van de Haagse OEunderground¹, waar Techno, Electro, Ragga, Reggae, Dancehall, Drum OEn¹ Bass, Noise en gepast misbruik van elektronica en draaitafels de boventoon voeren. Onze tunnelspecialist Martijn Verlinden daalde af in de krochten van de Haagse onderstromingen en tegendraads lawaai en verleidde enkele lichtschuwe acts om speciaal voor deze gelegenheid in het volle daglicht te treden. Wat dit voor de bezoeker gaat opleveren is immer een verrassing, maar de kenners spitsen de oren bij klinkende namen als: Geigercounter, The Kilimanjaro Dark Jazz Ensemble, DenDen & Wendy en 2 Times. Als slagroom op de taart zal het dynamische duo I drive a UFO, al dan niet met zilveren spacebroek, een set verantwoord gitaarlawaai vol hoekige songs met spitsvondige teksten verzorgen en strikten we de Hongaarse Drum¹n¹ Bass act SKC voor een exclusieve show ter gelegenheid van het Haags jubeljaar. Wegblijven zou nu toch wel heel erg zonde zijn, dus stel je vakantieplannen nog maar even uit.

Plein Open wordt geörganiseerd door Stichting Haags Popcentrum, Postbus 53400, 2505 AK Den Haag, Tel: 070 - 3973909, e-mail: hpc-events@hetnet.nl www.haagspopcentrum.nl

Plein Open 2004 is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële en/of materiële steun van de volgende bedrijven en instellingen: Grolsch Brouwerijen, Coca Cola Enterprises Nederland BV, Grand Café Cremers, Gemeente Den Haag Dienst OCW afd. Cultuur, Stichting Den Haag 2004, Fonds 1818, Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkelling, Prins Bernhard Cultuurfonds OEs-Gravenhage, Rockpalace, Café Paard van Troje, Stadsradio Den Haag 92.0, Popunie, Nationaal Pop Instituut en IF Productions.

Plein Open 2004, Zaterdag 31 juli,Spuiplein en Turfmarkt van 13:00 tot 23:00 , Toegang gratis.

Voor de meeste actuele programmainfo: www.haagspopcentrum.nl of bel het HPC: 070 - 3973909