Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 29 juli 2004

BLADLUIZEN IN DE BAARSJES TE LIJF MET KNOFLOOK

Stadsdeel De Baarsjes start op 3 augustus met een proef om luizenoverlast te bestrijden bij circa 60 bomen in de Orteliusstraat en Columbusplein. Een extract van voornamelijk knoflook wordt in de grond ingebracht en vervolgens door de wortels opgenomen en getransporteerd naar het blad van de boom. Door de knoflooksmaak lusten de aanwezige luizen het bladsap niet meer en sterven vervolgens door honger.

Bewoners in De Baarsjes hebben al vele jaren s zomers last van het druipen van de lindebomen als gevolg van de vele bladluizen. De plakkerige druip van de luizen levert veel overlast voor geparkeerde auto s en fietsen. Een aantal jaar geleden probeerde het stadsdeel de luizen te bestrijden met lieveheersbeestjes. Dit leverde echter niet het gewenste resultaat. Het slechte zomerweer zorgt ervoor dat de luizenoverlast op dit moment minder is dan andere jaren, maar dit kan met het weer omslaan.

Er is nu een nieuw natuurlijk middel op de markt om insecten in het groen te verdrijven, namelijk het middel Treeguard. Dit is een extract van voornamelijk knoflook, dat in de grond wordt ingebracht; vervolgens wordt het middel door de wortels opgenomen en getransporteerd naar het blad van de boom. De aanwezige luizen lusten het bladsap niet meer vanwege de knoflooksmaak en zullen door honger sterven. Het kan enige tijd duren, voordat alle bladeren goed doordrongen zijn van de knoflooksmaak, maar de verwachting is dat uiteindelijk het aantal luizen met minimaal 80% afneemt. Hoewel het al vrij laat is in het groeiseizoen, hoopt het stadsdeel toch op resultaat. Volgend jaar kunnen de luizen nog beter worden bestreden als het middel twee maal per jaar wordt ingebracht.

Het stadsdeel doet deze proef bij ongeveer 60 bomen in een deel van de Orteliusstraat (tussen Postjesweg en Willem Schoutenstraat) en op het Columbusplein. De keuze is op deze bomen gevallen, omdat hier voorlopig geen groot bestratingsonderhoud wordt gedaan. Voor de proef worden buisjes in de grond ingegraven om het middel bij de wortels te brengen. Samen met het knoflookmiddel geeft het stadsdeel meteen extra meststoffen aan de bomen voor een gezondere groei. Omdat het middel ondergronds wordt toegepast, is er geen sprake van overlast door knoflookgeur. Het stadsdeel bekijkt de volgende zomer of de luizenoverlast inderdaad is verminderd. Vervolgens wordt onderzocht of het middel ook bij de andere bomen toegepast kan worden.

Het stadsdeel verzoekt de bewoners van de Orteliusstraat en Columbusplein vanaf 3 augustus twee weken lang hun auto niet onder de nog te behandelen bomen te parkeren, zodat het stadsdeel beter rond de bomen kan werken.