Landschapsbeheer Nederland

Zorg voor ons landschap

2000 Jaar Mensenwerk - Teleac-serie herhaald

De 6-delige serie over Het Nederlandse Landschap gaat in de herhaling. Vanaf dinsdag 3 augustus voert Ivo de Wijs ons weer langs de verschillende typen landschappen, zoals het zandlandschap en het veenlandschap. Hij ontmoet boswachters, landschapsbeheerders en andere deskundigen die hem inwijden in de geheimen en bijzonderheden van dat landschapstype. We laten mooie landschapsbeelden zien uit het heden, waarbij Ivo zich verwonderd afvraagt hoe het komt dat het landschap zo gevormd is. Hij gaat letterlijk op zoek naar het antwoord en zo neemt hij de kijker mee naar het verleden. Ivo ontmoet bijvoorbeeld de plaatselijke archeoloog die hem aan de hand van bodemvondsten uitlegt hoe er vroeger geleefd en gewerkt werd.

Iedere Nederlander heeft dagelijks met het landschap te maken: we leven en recreëren erin of reizen erdoor. Maar de meeste mensen zijn zich niet bewust van de geschiedenis en de waarde van dat landschap. In deze serie van zes programma's proberen we antwoord te geven op de vraag wat ons huidige landschap vertelt over het verleden.

Deze ontdekkingstocht door het verleden brengt Ivo ook in musea, bij schilderijen en afbeeldingen die laten zien hoe de streek er vroeger uitzag. Kleurrijke figuren diel generatie op generatie in het gebied wonen, vertellen de 'oral history' aan de hand van anekdotes. Hun verhalen worden geïllustreerd met beelden van resterende gebouwen (boerderijen of andere monumenten), delen van het landschap en afbeeldingen van vroeger. Zo leggen we steeds opnieuw een relatie tussen heden en verleden, waarbij drie vragen centraal staan: hoe waardevol is dit landschap, wat zegt het over het verleden en wat willen we ermee in de toekomst?

Klik hier voor het complete uitzendschema.

Bij de serie is ook een boek verschenen: Het Nederlandse Landschap, geschreven door Paul Burm. In dit boek wordt de geschiedenis verteld van de verschillende landschappen en haar bewoners. Naast de 6 landschappen uit de televisieserie worden in het boek ook het bos- en heidelandschap behandeld. Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met Kosmos Z&K.