Ingezonden persbericht


Verkenningen, dinsdag 3 augustus 2004 tussen 20.00 en 21.00 op 747AM

Deze zomeravond brengt Verkenningen een compilatie van eerdere uitzendingen:

De Reportages:

Kraamzorg in Afghanistan

Begin april zonden we een gesprek uit met verloskundige Addie Koster over problemen bij zwangerschap en de invloed van de islamitische leiders in Centraal Afghanistan. Inmiddels is de situatie daar enorm veranderd. Er zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen lokale milities en hulporganisaties worden rechtstreeks bedreigd. Vorige week maakte Artsen zonder Grenzen bekend dat naar aanleiding van de moord op vijf van haar medewerkers de organisatie heeft besloten al haar medische programma s in Afghanistan te sluiten. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen herhalen we het gesprek over kraamzorg in Afghanistan.

Driedaagse protestmars tegen asielbeleid

Afgelopen week liet Amnesty International weten dat twee Somalische asielzoekers die door Nederland het land zijn uitgezet, kort na terugkeer in hun vaderland zijn vermoord. De twee behoorden tot de groep van 26.000 die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken dit jaar wil uitzetten. Ondanks de protesten tegen het inhumane asielbeleid blijft minister Verdonk onduidelijk over de criteria voor schrijnende gevallen. Sinds kort beschikt Justitie over twee nieuwe uitzetcentra en een nieuw type gevangenis om illegalen zonder vorm van proces op te sluiten. Dé zoveelste grens die wordt overschreden door het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Verkenningen liep mee tijdens een protestmars, a long walk to f reedom van Groningen naar Den Haag, tegen het uitzettingsbeleid van dit kabinet.

Het vraaggesprek:

Is er nog godsdienst in 2050?
In de recent verschenen bundel Is er nog godsdienst in 2050? kijken verschillende theologen en andere wetenschappers naar de toekomst van de grote wereldreligies. Te gast in Verkenningen is theoloog Pim Valkenberg van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij schreef in de bundel het essay Hemelse Hutspot over de interreligieuze dialoog en de creatie van één wereldgodsdienst. Een vermenging van alle religies zal volgens hem een onvermijdelijke realiteit zijn in 2050.



Ingezonden persbericht