Politie Friesland

Politieberichten 2/8 (13.00 uur) t/m 3/8 (07.00 uur)

Fryslân 03-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Drachten: zakkenrollerij
In de nacht van zondag op maandag werd de gsm van een 40-jarige inwoner van Drachten gerold. Dit moet waarschijnlijk in een café gebeurd zijn aan de Zuidkade.

Joure: spookrijdster
Maandag omstreeks 14.35 uur werd een 79-jarige automobiliste uit Kampen tot stoppen gebracht. Zij kwam met haar auto vanuit Joure en nam de rotonde linksom in plaats van rechtsom. Toen zij de rotonde driekwart gereden had, sloeg zij af in de richting van Sneek. Daar werd zij aan de kant gezet. Proces-verbaal zal worden opgemaakt en tevens is haar rijbewijs ingevorderd.

Sneek: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 14.55 uur werd op de Sytsingawiersterleane een 55-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 725 ug/l. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Maandag omstreeks 14.25 uur werden in een winkel aan de centrale een 20-jarige inwoner uit Leeuwarden en een 20-jarige inwoner uit Alkmaar aangehouden voor winkeldiefstal. Zij hadden een digitale camera weggenomen.

Scharsterbrug: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 14.35 uur reed en vader met zijn 14-jarige dochter uit Ginbsheim-Gustavsburg (Duitsland) over het fietspad langs de Scharsterrijn. Ze fietsten richting pontje. Uit tegenover gestelde richting kwamen een 80-jarige inwoonster en een 68-jarige inwoonster, beiden uit Sneek, aanfietsen. De 14-jarige zag de dames niet en botste tegen de dames. De 80-jarige komt in de berm ten val, alsmede de 68-jarige. De 68-jarige is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Mogelijk vinger uit de kom en gebroken ribben.

Nes (gem Boarnsterhim): varen onder invloed
Maandag omstreeks 19.05 uur werd tijdens een vaarsurveillance in een water Birstum een 26-jarige inwoner van Akkrum gecontroleerd. Hij had gedronken en blies 595 ug/l.

Herbaijum: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 20.00 uur werd op de Rijksweg een 41-jarige bromfietser uit Menaldum gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 345 ug/l.

Drachten: gijzeling ziekenhuis
Maandag omstreeks 16.30 uur werd melding gemaakt dat een verward persoon door het ziekenhuis liep. Hij had gezegd, dat hij explosieven bij zich had. Een beveiligingsman liep met de man mee De
beveiligingsman had de man niet meer onder controle. In het ziekenhuis werd de man door de politie aangesproken. Inmiddels had hij op de balie van de afdeling radiologie een klokachtig iets neergelegd. Hij dwaalde weer door het ziekenhuis en werd even later aangetroffen op een bankje vlakbij de ingang. Naast hem zaten drie dames. Een ervan werd geslagen en geschopt. Een politieman had zich opgeworpen als gegijzelde. Dit werd geaccepteerd door de man en de dames konden gaan. Er volgde nu een gesprek met de man en uiteindelijk legde hij een mes neer, die hij in zijn hand had. De man bleek geestelijk niet helemaal in orde te zijn. Het ging om een 27-jarige inwoner van Tijnje. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. In beslag genomen werd een mes, draad en digitaal klokje.

Terherne: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 17.00 uur vond op de Terhernsterdyk een aanrijding plaats. Een 19-jarige bromfietser uit Aldeboarn reed over het fietspad van de Terhernsterdyk. Ongeveer 200 meter voor de Zandslootbrug kwam een automobilist aanrijden, gegevens onbekend en zag te laat de bromfietser op het fietspad. Hij stopte nog wel, maar kwam met de voorzijde van de auto gedeeltelijk op het fietspad. De bromfietser moest uitwijken en botste vervolgens tegen een verkeersbord en kwam ten val. Hierbij brak hij zijn linkerbovenbeen en werd per ambulance overgebracht naar Tjongerschans te Heerenveen.

Surhuizum: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 21.20 uur verleende een 21-jarige automobilist uit Zuidhorn geen voorrang aan de voor hem van rechtskomende 37-jarige inwoner van Surhuisterveen en bestuurder van een bestelauto. De 21-jarige reed op de Warmoltstrjitte. Op de kruising van deze weg met de Vierhuisterweg/Turfloane en It Langfal wilde hij rechtdoor. De 37-jarige reed op de Vierhuisterweg en wilde ook rechtdoor, de Turfloane inrijden. Beide voertuigen raakten zwaar beschadigd. De 21-jarige is per ambulance overgebracht naar het AZG in Groningen met onbekend letsel.

Herbaijum: rijden zonder rijbewijs
Maandag omstreeks 19.50 uur werd op de Kiesterzijl een 20-jarige automobilist uit Tzum gecontroleerd. Het bleek, dat de bestuurder reed terwijl hij niet in het bezit was van een rijbewijs.

Harlingen: eenzijdige aanrijding en rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 00.40 uur reed een 55-jarige automobilist over de Noorderhaven, gaande in de richting Midlumerlaan. Ter hoogte van de kruising met de Bildtstraat reed de 55-jarige teveel op de rechterrijhelft en botste tegen een paal. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 715 ug/l. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Terschelling_west: vernieler aangehouden
Dinsdag omstreeks 00.45 uur werd op de Torenstraat een 18-jarige inwoner van Nijverdal aangehouden voor vernieling. Hij had bij een bedrijf een ruit van een windscherm kapot getrapt.

Lemmer: eenzijdige aanrijding en rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.50 uur had een 20-jarige automobilist uit Luttelgeest op de Schouw een betonpaal omvergereden. Hierna had hij zijn auto 200 meter voorbij de paal neergezet. Hij had gedronken. Hij wilde niet vrijwillig mee naar het bureau en is ter plaatse aangehouden. Op het bureau blies hij 620 ug/l. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Nes(Gem. Ameland): fietsendief aangehouden
Dinsdag omstreeks 02.35 uur zag de politie dat een drietal jongeren liepen op de Molenweg. Een van hen had een fiets in de hand en liet de fiets regelmatig stuiteren. Toen hij aangesproken werd, deelde hij mede, dat hij de fiets geleend had en dat hij het sleuteltje had verloren. De jongeman, een 21-jarige inwoner van Nordhorn (Duitsland) aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar deelde hij mee, dat hij de fiets gestolen had. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Landerum: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 03.000 uur werd op de Hoofweg een 40-jarige automobilist uit Castricum gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij\ 570 ug/l.

Schiermonnikoog: vandalen aangehouden
Dinsdag omstreeks 03.05 uur werden een 22-jarige inwoner van Vlissingen, een 18-jarige inwoonster van Hellevoetsluis en een 21-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden. Zij hadden een paar plantenbakken van de sokkel gehaald bij een hotel en deze op de weg neergezet. Zijn door de politie op heterdaad betrapt.

Leeuwarden: straatroof
Dinsdag omstreeks 02.45 uur liep een 39-jarige inwoner van Sneek in de Oude Oosterstraat, Op een gegeven moment hoorde hij iemand naar de tijd vragen. Hij draaide zich om en kreeg onmiddellijk een klap in het gezicht. Hij is waarschijnlijk even buiten westen geweest en toen hij weer bijkwam, kwam hij tot de ontdekking dat zijn gsm gerold was, alsmede wat geld en een sleutelbos, sigaretten en shag. Het zou gaan om twee blanke mannen rond de 25 jaar. In het ziekenhuis bleek hij twee grote bulten op de linkerzijde van zijn gezicht te hebben en een paar kapotte tanden.

Leeuwarden: straatroof
Dinsdag omstreeks 03.55 uur liep een 37-jarige inwoner van Leeuwarden op de Poststraat. Daar werd hij aangesproken door twee blanke mannen. Zij vroegen geld en de 37-jarighe kreeg meteen tegen het hoofd geslagen. Een snee in zijn rechterwang was het gevolg. Door de klap viel hij op de grond en kreeg nog enkele klappen en werd ook tegen zijn hoofd geschopt. Hij is door de politie naar MCL Zuid gebracht voor behandeling. Er werd niets gestolen.