Gemeente Dongeradeel



---

De kleine kaardenbol in Tolhuispark

Hoe bestaat het? In de meest westelijke punt van ons Tolhuispark staat een plant, die hier helemaal niet kan staan, n.l. de kleine kaardenbol. Volgens de ecologische flora van Nederland is de meest noordelijke vindplaats in ons land: Zuid Limburg.

Hoe ze hier terecht is gekomen weet men niet, maar zij heeft het hier blijkbaar best naar de zin, want ze vermenigvuldigt zich de laatste paar jaren veelvuldig. Misschien is er ergens wat zaad gelekt uit een droogboeket, of iemand was er in zijn tuin op uitgekeken en heeft wat plantjes in het park gedumpt, wat wel vaker voorkomt. We spreken hier over de kleine kaardenbol. Dat betekent dat er ook een grote kaardenbol moet zijn. De grote kaardenbol is een veel bekendere verschijning dan de kleine. Deze wordt wél veel in tuinen gehouden en is van daaruit ook in ons park terecht gekomen. Beide planten zijn nogal stekelig van aard en plukken, of zelfs aanraken kan een pijnlijke bezigheid zijn.

Eigenlijk is de kleine kaardenbol niet echt klein, want ook deze plant wordt al gauw 1,50 m hoog. De bloemetjes zijn echter veel bescheidener, dan die van haar grote broer. De grote kaardenbol bloeit paars en de kleine kaardenbol heeft witte bloemetjes met paarse helmknoppen. De plant houdt wel van schaduw, vandaar, dat ze graag onder de bomen groeit en dat blijkt hier bij ons ook precies te kloppen. Ze staan namelijk in de meest westelijke punt van het park, vlak bij het A.Z.C. Beide soorten worden veel door bijen en vlinders bezocht, omdat ze blijkbaar lekkere nectar in voorraad hebben.