Gemeente Oirschot

Provincie stelt ontwerp-reconstructieplannen vast

reconstructie buitengebied

Gedeputeerde Staten hebben de ontwerpplannen voor de zeven reconstructiegebieden in Noord-Brabant vastgesteld. Van 30 september tot 28 oktober 2004 krijgen burgers en organisaties de gelegenheid te reageren op de voorstellen, die het landelijk gebied in grote delen van Noord-Brabant meer ademruimte moeten geven en een duurzame toekomst moeten garanderen. Provinciale Staten zullen de plannen in het voorjaar van 2005 definitief vaststellen.

Herinrichting van het buitengebied Reconstructie betekent herinrichting van het buitengebied. Directe aanleiding was de varkenspest van 1997. Veel varkenshouders hebben hun activiteiten gestaakt. Soms noodgedwongen, soms in het kader van rijksregelingen. Bedrijven die zijn gebleven zitten vaak op de verkeerde plek en dienen te worden verplaatst. Eigenlijk beoogt de Reconstructiewet uit 2002 om de verschillende functies van het landelijk gebied beter tot hun recht te laten komen. Niet alleen moeten natuur- en landschapswaarden worden veiliggesteld en verbeterd. De reconstructie wil tegelijk de economische ontwikkeling bevorderen en streeft naar nieuwe mogelijkheden voor de intensieve veehouderij. De nu voorliggende reconstructieplannen leiden gezamenlijk tot een omvangrijke herinrichting en verbetering van het Brabantse platteland.

Sociaal economische vitaliteit Gedeputeerde Staten willen in de komende periode ook de sociaal economische vitaliteit van het platteland versterken. Leefbaarheid, innovatie van de landbouw en nieuwe economische bedrijvigheid worden gestimuleerd. Het provinciaal bestuur stelde eerder al extra middelen beschikbaar voor leefbaarheidsprojecten en de cofinanciering van dorpsontwikkelingsplannen. GS overwegen nu ook medewerking te verlenen aan de aanstelling van streekmanagers, die de taak hebben in de regio nieuwe vormen van ambachtelijke, dienstverlenende, agrarische en industriële bedrijvigheid te stimuleren. De bedoeling is deze functies te realiseren door middel van cofinanciering met de regio's.

Streekplan
De revitalisering van het landelijk gebied kan niet los gezien worden van de ruimtelijke ontwikkeling van Brabant, zoals vervat in het streekplan. Het jongste streekplan dateert uit 2002. Daarin worden in grote lijnen aangegeven waar de beschikbare ruimte in de toekomst voor mag worden benut. De uitwerking van het streekplan is in volle gang. Voor vijf stedelijke en vijftien landelijke regio's zijn plannen uitgewerkt die momenteel of binnenkort ter inzage liggen.

Meer informatie
Het ontwerp-reconstructieplan Beerze-Reusel, waaronder ook Oirschot valt, zal vanaf 30 september ter inzage liggen bij de centrale balie van het gemeentehuis. U heeft dan vier weken de tijd om te reageren op het plan. Wilt u voor die tijd alvast meer informatie? Kijk dan eens op de website rlg.brabant.nl.