Gemeente Wormerland


Schilderen van het buitenwerk

Het schilderen van het buitenwerk is een klus waarbij u op verschillende momenten rekening kunt houden met het milieu: bij het kopen van verf, bij het verwijderen van oude lagen, bij het voorbehandelen van de ondergrond, bij het schoonmaken van kwasten en rollers en bij het weggooien van afval. Belangrijk voor het milieu, en voor uw vrije tijd, is het voorkomen van onnodig schilderwerk.

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw verflaag. Het bespaart verf, verfafval, tijd en geld. Aantasting van de verf kunt u voorkomen door minstens eenmaal per jaar het houtwerk aan de gevel goed schoon te maken met water. U kunt bijvoorbeeld bij het ramen zemen deuren en kozijnen meenemen. Verwijder algen, mos, vogelpoep en klimplanten. Gebeitst hout moet een aantal malen per jaar worden afgenomen met water.

De grootste milieubelasting van verf heeft te maken met het gebruik van vluchtige organische stoffen (VOS) als oplosmiddel. Als deze stoffen verdampen, kunnen ze milieuproblemen veroorzaken, zoals smogvorming en het versterken van het broeikaseffect. De belangrijkste milieutip bij het kopen van verf is: let op de hoeveelheid vluchtige organische stoffen in de verf. Minder oplosmiddel in verf is namelijk beter voor het milieu.

Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl