HOOFDBEDRIJFSCHAP DETAILHANDEL

Vis vaker op het menu bij ouderen

In 2003 kochten meer huishoudens vis dan in 2002. Vooral bij ouderen is vis populair. Meer dan driekwart (77%) van de 50-plussers koopt wel eens vis. In totaal is in 2003 900 miljoen euro (incl. BTW) aan vis besteed. Dat komt neer op 55 euro per hoofd van de Nederlandse bevolking. De viswinkels nemen hiervan ongeveer 29% voor hun rekening. De helft van de vis werd in de supermarkt gekocht, één vijfde via de ambulante handel. Diepvriesvis wordt vrijwel uitsluitend via de supermarkt verkocht. Verse vis, schaal- en schelpdieren koopt de Nederlander in tweederde van de gevallen bij de viswinkel of bij de ambulante handel. Met name de verse haring en de gebakken kibbeling of het lekkerbekje worden vaak direct in de winkel of bij de kraam geconsumeerd. Dit blijkt uit het rapport 'Branches in Detail Viswinkels' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

De visdetailhandel heeft de laatste jaren wel wat marktaandeel verloren aan de supermarkten, maar tegelijkertijd heeft deze ontwikkeling de drempel voor visconsumptie verlaagd. Steeds meer huishoudens kopen wel eens vis. Ouderen meer dan jongeren. Zo eet 77% van de 50-plussers vis tegen 51% van de jongeren tot 35 jaar. Ook de koopfrequentie is duidelijk hoger, oplopend van 5 keer per jaar bij jongeren tot bijna 14 keer per jaar bij 65-plussers. In Nederland wordt het meeste geld uitgegeven aan gezouten haring en gerookte zalm, op de voet gevolgd door zalmmoten (diepvries en vers).

De viswinkels realiseerden in 2003 een gezamenlijke omzet van 204 miljoen euro (excl. BTW). Dat is een daling van ruim 1% ten opzichte van 2002. De zomermaanden zorgen traditioneel voor de meeste omzet vanwege de verkoop van nieuwe haring. Ook met de kerst doen de viswinkels goede zaken. De branche bestaat uit ongeveer 700 winkels en
1.100 ambulante handelaren. Vrijwel alle ondernemers opereren als ongebonden zelfstandige. In de winkels zijn circa 2.900 personen werkzaam, waarvan 1.700 als werknemer.

Het rapport 'Branches in Detail Viswinkels' is gratis beschikbaar als download op www.hbd.nl. Een printversie is verkrijgbaar via de Infodesk van het HBD, telefoon (070) 338 56 66, e-mail: bestel@hbd.nl.

Noot voor de redactie/