Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Terschuur - Nijkerker slaat vrouw buiten westen op A1
Publicatiedatum: 03-08-2004

Een 34-jarige man uit Nijkerk is dinsdagochtend door de politie op heterdaad aangehouden wegens zware mishandeling of poging daartoe. Een politieagent was er getuige van dat de Nijkerker op een parkeerplaats op de A1 bij Terschuur zijn passagier, een 44-jarige vrouw uit Soest, buiten westen sloeg. De man bleek bovendien dronken en is terplekke aangehouden.
Een surveillerende hondengeleider van de politie merkte rond kwart over vier in de ochtend een stilstaande auto op, op de vluchtstrook langs de A1. Toen hij wilde kijken wat er aan de hand was, reed de auto met hoge snelheid en slingerend weg, om vervolgens even later een parkeerplaats bij een benzinestation weer te stoppen. De agent, die de auto achterna gereden was, zag vervolgens een vrouw strompelend uit de auto stappen en naar de politiewagen toelopen. De vrouw verklaarde zojuist in de wagen door de bestuurder te zijn geslagen. Toen de agent de bestuurder vervolgens wilde aanhouden liep de man weg. Ook nadat gedreigd was de diensthond in te zetten weigerde de man te blijven staan. Terwijl de hondengeleider zijn hond tevoorschijn haalde was de man teruggelopen en sloeg de vrouw bewusteloos. Hierop zette de hondengeleider de hond in om de man te kunnen aanhouden. De 34-jarige verdachte liep daarbij een beetwond op in zijn bovenbeen. Vervolgens lukte het de agent ondanks hevig verzet de man te overmeesteren en aan te houden. Met behulp van collega's is hij later overgebracht naar het politiebureau. Daar weigerde hij alle medewerking bij een ademonderzoek. De vrouw uit Soest heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen, evenals de 34-jarige verdachte die later in ingesloten voor nader onderzoek. Wat er precies in de auto heeft afgespeeld en de aanleiding tot de mishandeling is geweest is nog niet bekend.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - dronken automobilist over de kop en gewond
Publicatiedatum: 03-08-2004

Een 38-jarige automobilist uit Bennekom is maandagavond gewond geraakt nadat hij op de Woutersweg in Ede met zijn auto over de kop was geslagen. De man bleek ook onder invloed van alcohol. Bij het ongeval werd flinke schade aangericht. Bovendien waren enkele woningen aan de weg zonder stroom komen te zitten doordat een elektriciteitskast was aangereden. Even na zeven uur 's avonds werd bij de politie een verkeersongeval gemeld aan de Woutersweg, waarop enkele agenten op onderzoek uit gingen. Terplekke troffen zij de gewonde Bennekommer aan. Nadat de agenten alcohol roken werd hij aangehouden en moest hij in het politiebureau de ademanalyse ondergaan. Daarbij werd een alcoholpromillage gemeten van 1,30 (tweeënhalf maal de toegestane hoeveelheid). Uit onderzoek, ondermeer aan de hand van getuigenverklaringen, bleek dat de Bennekommer met hoge snelheid de macht over het stuur verloren was, waarna hij met zijn wagen over de kop sloeg, een hek omver reed, een elektriciteitskast ramde en uiteindelijk tegen een boom tot stilstand was gekomen. Als gevolg van de aanrijding had de Bennekommer tevens letsel opgelopen aan zijn arm, maar hij weigerde zich meteen te laten behandelen. Tegen de Bennekommer is proces-verbaal opgemaakt, bovendien is zijn rijbewijs ingevorderd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - weer jongen aangehouden met balletjespistool
Publicatiedatum: 03-08-2004

De politie heeft maandagavond op de Lomboklaan in Ede een 15-jarige Edenaar aangehouden wegens verboden wapenbezit. De jongen bleek met een balletjespistool over straat te lopen en ermee te schieten. Ongeruste buurtbewoners waarschuwden de politie, die de jongen even later aantrof. Hij balletjespistool had hij inmiddels in zijn kleding verstopt. De knaap werd aangehouden en het pistool werd in beslag genomen. De jongen verklaarde later het pistool van een 10-jarig familielid te hebben gekregen, die het tijdens zijn vakantie in het buitenland had gekocht. Balletjespistolen, ook wel Bibi-guns genoemd, lijken bedrieglijk veel op echte wapens en zijn voor bedreiging geschikt. Daarom vallen ze onder de bepalingen van de Wet wapens en munitie. De wapens zelf zijn ook niet geheel ongevaarlijk: door een veermechanisme kunnen kleine kunststoffen balletjes worden verschoten. Bij het schieten op mens en dier kan, zeker op korte afstand, letsel ontstaan. De jeugdige Edenaar is na verhoor aan zijn ouders overgedragen. De politie maakt proces-verbaal op. Afgelopen weekend had de politie op de Verlengde Parkweg ook twee jonge Edenaren aangehouden die met een balletjespistool over straat hadden gelopen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - Edese aangehouden na bedreiging met mes in kosthuis
Publicatiedatum: 03-08-2004

De politie heeft maandagmiddag een 21-jarige vrouw uit Ede in haar woning aangehouden op verdenking van bedreiging. De vrouw zou bij een ruzie de bewoners van het kosthuis, waar zij een kamer huurde, bedreigd hebben met een mes. De slachtoffers, een 51-jarige vrouw en haar 67-jarige echtgenoot, waarschuwden zelf de politie nadat er ruzie was ontstaan over het betalen van de huur. De ruzie was kennelijk uit de hand gelopen, waarna de 21-jarige Edese een mes zou hebben gepakt en daar vervolgens de beide slachtoffers zou hebben bedreigd. Agenten troffen alle partijen nog in de woning aan; de verdachte Edese bleek een mes in handen te hebben. De vrouw werd hierop aangehouden. Door de beide slachtoffers is aangifte gedaan.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Scherpenzeel - Quad in beslag na verkeersovertredingen
Publicatiedatum: 03-08-2004

De politie heeft maandagavond op de Oude Barneveldseweg in Scherpenzeel een Quad in beslag genomen nadat er enkele verkeersovertredingen mee waren gepleegd. Na klachten over rondscheurende motoren in het dorp gingen enkele agenten poolshoogte nemen. Daarbij zagen zij op de Eikenlaan een man op een Quad rijden zonder helm. Bij het zien van de agenten ging de man er vandoor, waarop de agenten de achtervolging inzetten. Een door de agenten gegeven stopteken werd genegeerd, maar op de Oude Barneveldseweg wisten zij de bestuurder tot staan te brengen. De man, een 24-jarige Schepenzeler, moest zijn voertuig afstaan voor technisch onderzoek. Ook kon hij enkele proces-verbaal in ontvangst nemen wegens het rijden zonder helm, negeren van een stopteken en gevaarlijk rijgedrag. Bovendien bleek de Quad niet verzekerd te zijn, waarvoor hij ook bekeurd werd.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Bennekom - beschonken duo aangehouden na dronkemansrit
Publicatiedatum: 03-08-2004

Een 43-jarige man en zijn 29-jarige vriendin, beiden uit Wageningen, zijn maandagmiddag op de Dorpsstraat in Bennekom aangehouden wegens ondermeer rijden onder invloed en openbare dronkenschap. De 43-jarige Wageninger werd ook op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal aan die straat. Een getuige waarschuwde rond twee uur 's middags de politie nadat hij gezien had dat de Wageninger in vermoedelijk dronken toestand op zijn bromfiets rondreed met een duopassagier achterop. De bromfietser zou zo slingeren dat hij een aantal malen achtereen bijna aanrijdingen veroorzaakte, aldus de lezing van de getuige. Gewaarschuwde agenten troffen de bromfiets stilstaand aan met alleen de 29-jarige vrouw erop. De vrouw was in kennelijke staat van dronkenschap. Kort daarop verscheen de man die net een winkel uitliep. Hij bleek zojuist enkele levensmiddelen te hebben gestolen en was eveneens in kennelijke staat van dronkenschap. Beiden werden aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten. Bij de 43-jarige verdachte werd een alcoholpromillage gemeten van 1,59 (ruim driemaal het wettelijke maximum).

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Voorthuizen-Barnevelder aangehouden na tanken zonder betalen
Publicatiedatum: 03-08-2004

De politie heeft maandagmiddag in Voorthuizen een 25-jarige man uit Barneveld aangehouden wegens verduistering. De man wordt ervan verdacht bij een benzinestation in Voorthuizen te hebben getankt zonder te betalen. Volgens de pompbediende had de man dit al vaker gedaan en had hij daarvoor steeds een schuldbekentenis getekend zonder terug te betalen. Toen de Barnevelder dit maandag weer wilde proberen had de pompbediende hem tijdig door. Ze hield de man zelf aan en waarschuwde de politie om hem even later over te dragen. Agenten namen de Barnevelder mee naar het bureau, waar hij bekende. Na verhoor is de Barnevelder vrijgelaten; hij kreeg in overleg met justitie een dagvaarding.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Barneveld - Halt voor jeugdige winkeldievegges

Publicatiedatum: 03-08-2004

Twee jeugdige verdachten van winkeldiefstal hangt een alternatieve straf boven het hoofd nadat ze maandag in Barneveld door de politie waren aangehouden. Beide verdachten, een zestienjarig meisje uit Utrecht en een leeftijdsgenoot uit Bussum, vielen door de mand toen ze een warenhuis aan de Langstraat in Barneveld uitliepen. Toen daarbij het winkeldiefstalalarm in werking trad werden ze door winkelpersoneel in de kraag gevat en aan de politie overgedragen. De meisjes bekenden later voor ongeveer 10 euro aan sieraden en make-up te hebben gestolen. De buit is aan de zaak teruggegeven. In overleg met hun ouders zijn de beide meisjes doorverwezen naar bureau Halt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606