D.A.S. NED. RECHTSBIJSTAND

DAS signaleert problemen met nieuwe Rijkswet Nederlanderschap

De nieuwe Rijkswet op het Nederlanderschap kan in de praktijk grote problemen opleveren. DAS Rechtsbijstand heeft sinds de wijziging ervan in juli 2003 al enige schrijnende gevallen in behandeling.

Een recente zaak die DAS behandelt is die van een uitgewezen baby. Dhr. Slaaf woont acht jaar samen met zijn Maleisische partner. Hij schakelt DAS in, nadat de IND hem berichtte dat zijn pasgeboren dochtertje binnen vier weken het land moest verlaten. De baby krijgt niet de Nederlandse nationaliteit, zoals Slaaf en zijn Maleisische partner willen. Om namelijk de Nederlandse nationaliteit te kunnen verkrijgen, moeten Nederlandse mannen met een buitenlandse partner krachtens de nieuwe Rijkswet op het Nederlanderschap het kind al voor de geboorte erkennen. Slaaf deed dat echter vlak na de geboorte. Vervolgens moet hij nu minstens drie jaar voor het kind zorgen om de Nederlandse nationaliteit alsnog te verkrijgen. De baby krijgt bovendien geen verblijfsvergunning, omdat het geen paspoort heeft. Die kan niet worden aangevraagd, aangezien het ook de Maleisische nationaliteit niet krijgt. In Maleisië krijgen kinderen namelijk doorgaans de nationaliteit van de vader. De gestarte procedure in Maleisië gaat bovendien wel een half jaar duren.

Om de uitzettingsdreiging weg te nemen diende DAS meteen een bezwaarschrift in. Het kind mag de uitspraak namelijk in Nederland afwachten. Verder heeft DAS met de IND afgesproken dat de zaak wordt aangehouden totdat duidelijkheid is verkregen over de uitspraak van de Maleisische regering.

DAS constateert dat de toepassing van deze wet op dit moment schrijnende situaties met zich meebrengt. Het kost cliënt Slaaf veel tijd en moeite om de uitwijzing van zijn dochtertje te voorkomen en er blijft onzekerheid bestaan over de afloop. Ook de IND geeft aan dat de wet hier niet voor is bedoeld. Op dit moment is er bij de uitvoerder blijkbaar geen ruimte voor een praktische oplossing.

Noot aan de redactie:
DAS Rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 750 medewerkers in dienst, waaronder meer dan 350 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2003 ruim 75.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet in 2003 bedroeg 113,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 7,8 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch en Arnhem.