Ingezonden persbericht


-----Persbericht-----

Bijzondere replica komt naar Lelystad:
Allereerste KLM-passagiersvliegtuig herboren in de Aviodrome

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome heeft er een bijzondere attractie bij: Fokkers allereerste passagiersvliegtuig is in authentieke staat herbouwd. De Fokker F.2 uit 1920 was het eerste echte passagiersvliegtuig dat bij de KLM vloog en ook het eerste dat op Schiphol landde. Het zespersoons vliegtuig is daarom van groot historisch belang voor de Nederlandse luchtvaart. De bouw van de exacte replica heeft meer dan tien jaar geduurd. Deze week wordt het vliegtuig voor het eerst compleet tentoongesteld voor het publiek.

Bij Duitse bombardementen op Schiphol, in het begin van de Tweede Wereldoorlog, werd de laatste 'echte' Fokker F.2 verwoest. Voor het eerst is er nu weer een F.2 in volle glorie te zien. In 1994 werd een aanvang gemaakt met de reconstructie van de historische Fokker. Een authentieke motor werd in Australië teruggevonden. De romp werd door de Fokkerfabrieken, die toen nog bestonden, in elkaar gelast. Daarmee is dit vliegtuig weliswaar een replica van de F.2 uit 1920, maar ook de laatste échte Fokker. Een hecht team van vrijwilligers heeft zich de afgelopen jaren tot het uiterste ingezet om de F.2 nauwgezet te herbouwen. Hiervoor werden oude foto's, tekeningen en zelfs de correspondentie tussen Fokker en de KLM uit 1920 geraadpleegd. De houten vleugel, van meer dan 16 meter lengte, werd in Oostenrijk gebouwd. Het resultaat mag er nu zijn; het toestel dat nu in het Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad staat is volledig identiek aan het allereerste Fokker-passagiersvliegtuig van de KLM.

Piloot met één oog
De Fokker F.2 in het Luchtvaart-Themapark Aviodrome straalt de avontuurlijke romantiek van het begin van de luchtvaart uit. Passagiers vlogen in 1920 in de Fokker F.2 alsof ze in een gevleugelde koets zaten, waarbij de piloot in de open lucht 'op de bok' zat. De F.2 was in die periode het eerste echte passagiersvliegtuig met een gesloten cabine. Hoewel het vliegtuig nog niet verwarmd was, betekende die dichte cabine veel comfort voor de passagiers, die nu niet meer in de open lucht vervoerd werden. De piloot zat nog wél in een open cockpit. Aan die piloten werden andere eisen gesteld dan nu. Zo gebeurde het dat er zelfs een KLM-piloot met maar één oog dagelijks op de F.2 vloog!
De Fokker F.2 in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad is in de zomermaanden dagelijks te zien van 09.00 tot
18.00 uur. Van september t/m juni is de Aviodrome open van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de Aviodrome is te krijgen via tel. 0900-aviodrome (0900-2846376 / 25 ct. p. min.) of via www.aviodrome.nl.

-----Einde Persbericht-----

Noot voor de pers,

Ingezonden persbericht