Staatsbosbeheer

geen paarse maar bruine heide, 3 augustus 2004

Massale vraat van het heidehaantje (Lochmaea suturalis) aan de heideplanten veroorzaakt een bruinkleuring van de heideplanten in plaats van de bekende paarse kleur van de bloeiende heide. Zeker driekwart van de Strabrechtse Heide is aangetast door de 6 mm grote strogele heidekever.

Geen bijenkasten op de heide

Staatsbosbeheer heeft in overleg met de andere beheerders van het ca 1500 ha grote heidegebied besloten dit jaar geen kasten met honingbijen te laten plaatsen. De heidebeheerders geven met deze maatregel voorrang aan de talloze inheemse insecten die voor hun overleving van de bloeiende heidestruiken afhankelijk zijn.

Voorjaar en zomer ideaal voor heidehaantje

De aantasting begon begin juli in zijn volle omvang zichtbaar te worden. De larven van het heidehaantje vraten onafgebroken aan de blaadjes van de heidestruik. Doordat de planten geen vocht meer kunnen vasthouden met hun beschadigde blaadjes, drogen ze uit waardoor de bruinkleuring ontstaat.
Begin tachtiger jaren was de laatste aantasting van een gelijkwaardige omvang. Een keverpopulatie kan zich in enkele jaren opbouwen. Tussen de aantastingen zitten meestal verschillende jaren waarin de soort wel in de heide voorkomt maar het niet tot een aantasting komt. Wanneer de klimaatomstandigheden in het voorjaar voor de kevers en gunstig zijn kunnen zij massaal over de monotone heidevlakte uitvliegen. Bij een relatief hoge luchtvochtigheid in de zomer kunnen vervolgens ook de larven goed tot ontwikkeling komen.

Rijk aan insecten

De Strabrechtse Heide staat bekend om haar enorme rijkdom aan insecten. Naast sprinkhanen, libellen en zweefvliegen zijn het vooral de aan bloeiende heide gebonden inheemse bijen, die het nu erg zwaar krijgen. Er zijn tot nu toe ongeveer 80 wilde bijensoorten gevonden op de Strabrechtse Heide waaronder een aantal zeer zeldzamen soorten. Door bijenhouders te vragen om hun bijenkasten dit jaar niet op de heide te plaatsen krijgen deze soorten een kans om te overleven. In verband met de aantasting van het heidehaantje worden er ook geen bijenkasten geplaatst op de Grote Heide bij Leende en op de Hapertse en Cartierheide.

Volgend jaar zal aan de hand van de dan bloeiende heide opnieuw beoordeeld worden of er weer bijenkasten op de heide kunnen worden geplaatst om de kostbare heidehoning binnen te kunnen halen.