STAP

Verkoper anti-katerpil valt door de mand

Reclame Code Commissie vindt reclame voor KG-2 pil misleidend

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft naar aanleiding van een klacht van STAP (Stichting Alcoholpreventie) de reclame voor de anti-katerpil KG-2 misleidend genoemd.
De reclame is in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code die bepaalt dat reclame in overeenstemming dient te zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen. 8) Het oordeel van de RCC dateert van 28 juli jl.

Distributeur kan beweringen niet staven
Op haar reclame-website beweert de firma Jobacom Vof te Zwaagdijk (distributeur) dat KG-2, als enige echte anti-katerpil, alcohol in het lichaam versneld doet afbreken.
Zij adviseert de pil te gebruiken na een borrel op het werk of na een avondje stevig drinken om 's morgens weer fris op te kunnen staan. Ook kan de pil voorkomen dat iemand die onder invloed achter het stuur zit een boete krijgt of zijn rijbewijs kwijtraakt. Het slikken van de pil na de eerste ademproef verlaagt volgens de producent het bloedalcoholgehalte (BAG) waardoor de tweede blaasproef op het politiebureau gunstig kan uitpakken. De producent beweerde dat de werkzame stof asparagine garant staat voor het verlagen van het bloedalcoholgehalte. De Reclame Code Commissie had de producent extra tijd gegeven om op basis van informatie van onafhankelijke c.q. onderzoek deskundigen deze beweringen over de werking van de pil te onderbouwen. De distributeur leverde echter daarvoor geen bewijs aan en om die reden werd zijn reclameboodschap veroordeeld.

Anti-katerpil valt definitief door de mand
Eerder al werd door verschillende wetenschappers en deskundigen de werking van anti-katerpillen in twijfel getrokken. Met de uitspraak van de Reclame Code Commissie is nu definitief duidelijk dat beweringen over de werking van deze pillen ongefundeerd zijn.

STAP (Stichting Alcoholpreventie), 3 augustus 2004 dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur

STAP pleit voor een daadkrachtig alcoholmatigingsbeleid van de overheid en zet zich in voor reclamebeperking en objectieve voorlichting.

STAP (Stichting Alcoholpreventie)
Ravellaan 88
3533 JP Utrecht
Postbus 8181
3503 RD Utrecht
T: 030-6565041
F: 030-6565043
E: stap@alcoholpreventie.nl
www.alcoholpreventie.nl
www.alcoholreclame.nl
www.alcoholenopvoeding.nl

van bovenstaand bericht.


03 aug 04 12:27