Dienstenbond CNV

Overleg met Rabobank over visie 2005
03-08-2004

Op 28 juli 2004 is o.a. met Piet Moerland van de Raad van Bestuur van Rabobank gesproken over de gevolgen die visie 2005 voor zowel de aangesloten banken, als voor Rabo Nederland heeft. Conclusie is dat binnen nu en twee jaar er heel wat veranderd zal zijn bij de Rabobank en dat er met minder medewerkers gewerkt moet gaan worden. Medewerkers zullen zo kort mogelijk in onzekerheid worden gelaten over hun situatie.

Binnen nu en twee jaar zullen de fusies van 90% van de aangesloten banken gerealiseerd zijn. Dat betekent dat er met grotere banken gewerkt gaat worden. De werkinhoud van medewerkers zal hierdoor ook gaan veranderen.

Als er 150 banken zijn, dan heeft dat vanzelfsprekend ook gevolgen voor Rabo Nederland. De discussie wat lokaal en wat centraal moet gebeuren woedt dan nu ook volop. Begin 2005 zal de Rabobank daarover een visie dienen te hebben.

Visie 2005 is, zo benadrukte Moerland, geen bezuinigingsoperatie, maar een kwaliteitsslag en een cultuuromslag. Uiteindelijk doel voor de Rabobank is om marktleider te worden. Voor medewerkers betekent dat ontwikkeling van je eigen competenties erg belangrijk wordt, op die manier kan je mee met de verhoogde kwaliteitseisen van de Rabobank.

Moerland benadrukte dat het ingezette beleid nu voortvarend wordt opgepakt en dat iedereen er mee te maken zal krijgen.

De CNV Dienstenbond heeft aangegeven zich zorgen te maken om het volgende:

* de zorgvuldigheid van het management met betrekking tot de uitvoering van de plannen;

* het verlies van het sociale gezicht van de Rabobank;
* dat Performance Management misbruikt zal worden;
* dat de Rabobank niet als 1 organisatie bezien zal worden.

Moerland heeft aangegeven deze signalen serieus te nemen. Hij wil in ieder geval dat medewerkers zo kort mogelijk in onzekerheid over hun situatie verkeren.

De CNV Dienstenbond zal de vinger aan de pols houden. Maar dat kan niet zonder uw hulp, daarom verzoeken wij u uw ervaringen te melden bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@cnvdibo.nl).

Nog even dit. U bent lid van de CNV Dienstenbond. Uw collega misschien nog niet. Wellicht kunt u hem of haar van het nut van het lidmaatschap overtuigen. Wij rekenen op u!