AMD MARKETING COMMUNICATIE


Persbericht

Historische zeesleper Elbe geramd en gezonken in de Wiltonhaven

Op vrijdag 30 juli 2004 om 13.30 is de historische zeesleper Elbe geramd en gezonken op haar ligplaats in de Wiltonhaven in Schiedam. Tijdens het testen van de motoren brak het nieuwbouwschip Fairpartner door haar trossen en boorde zich in de Elbe ter hoogte van de machinekamer. Op het moment van de botsing was de Stella van Kotug aanwezig in de Wiltonhaven. Deze reageerden direct door de zinkende Elbe tegen de kade te duwen waardoor werd voorkomen dat de Elbe zou kapseizen. Binnen een uur was ook de sleper Fairplay aanwezig die mee kon duwen. Doordat er niemand aan boord van de Elbe was, hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Nadat het Havenmuseum Rotterdam als eigenaar van de Elbe was geïnformeerd, werd de berging opgestart met Smit Salvage als main contractor en Kotug als subcontractor. De havendienst had ondertussen een scherm in de Wiltonhaven gelegd om olievervuiling te beperken. Binnen 2 uur was een bok van Smit Tak aanwezig. Het achterschip van de Elbe was ondertussen onder water verdwenen. Dit tot grote ontzetting van de massaal toegestroomde vrijwilligers en sponsoren die de afgelopen 2,5 jaar bezig zijn geweest de Elbe in haar oorspronkelijke staat terug te brengen. Aan het eind van de middag verscheen ook het bok Matador met als taak het voorschip te ondersteunen.

Na het stabiliseren van het schip en het dichten van het gat van 3,5 meter doorsnede kon op zaterdagochtend worden gestart met het leegpompen van het schip. Voor de werktuigbouwkundigen van de Elbe was dit het moment om direct de motoren te conserveren om reparatie op een later moment mogelijk te maken. Daarnaast is op dat moment de verzekeringsexpert begonnen met het opnemen van de schade.

Aan de hand van het schaderapport zal de komende weken worden bepaald wat de gevolgen zijn voor de restauratie van de Elbe, die in 2002 is aangekocht door het Havenmuseum Rotterdam. De restauratie van de Elbe is het grootste varende restauratieproject in Nederland en wordt sinds die tijd geleid door de Stichting Maritieme Collectie Rijnmond. Zo'n 40 vrijwilligers en talloze ondersteunende bedrijven hebben zich de afgelopen 2,5 jaar ingespannen om de Elbe in haar oorspronkelijke staat terug te brengen. Het was hartverwarmend om te zien dat iedereen, ondanks deze enorme tegenslag, nog steeds heilig gelooft in het project. Meer informatie over het restauratieproject van de Elbe kan worden gevonden op www.zeesleperelbe.nl

Dit bericht is vrij voor publicatie.

Voor eventuele aanvullende informatie of fotos kunt u contact opnemen met:
Havenmuseum Rotterdam
Stichting Maritieme Collectie Rijnmond

Hans Hoffmann 0653-712528
Remco Schrijver 0653-525214

van bovenstaand bericht.


03 aug 04 13:35