De Unie


Laatste nieuws
Collectief 40 uur ABN AMRO volstrekt onzinnig

Groenink praat VNO-NCW slechts naar de mond

Hoofddorp, 3 augustus 2004 - Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink kondigde gisteren, bij de presentatie van een miljardenwinst, een besparingsplan aan dat de kosten vanaf 2007 met jaarlijks 500 miljoen euro moet drukken. Ook zei Groenink bij het NOS Journaal dat terugkeer naar de 40-urige werkweek bij ABN AMRO op de komende CAO-agenda zal worden gezet. Een onzinnig idee, zegt Uniebestuurder Joop Hofland. Hoezo meer werken bij een oplopende werkloosheid? ABN AMRO heeft helemaal geen werk voor 10% extra uren.

Het nieuwste idee van de Raad van Bestuur om de 40-urige werkweek weer in te voeren, noemt Hofland een volstrekt onzinnig plan: Binnen een bedrijf dat al zoveel banen de deur uitgooit, is arbeidstijdverlenging een gotspe. De al gewraakte efficiency ratio van de Business Unit Nederland zal daardoor alleen maar slechter worden.

Volgens Hofland praat Groenink zijn werkgeversvereniging VNO-NCW te veel naar de mond. De Unie is best bereid over flexibilisering van arbeidstijden te praten, maar dan moet het wel een specifiek doel dienen. Ik weet niet welk doel Groenink wil dienen. Streeft hij naar hetzelfde werk in meer uren? Of hanteert de bestuursvoorzitter een dubbele agenda; hetzelfde werk door minder mensen die voor een ongewijzigd salaris meer moeten werken? Groenink wil blijkbaar voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

Overigens is De Unie geen tegenstander van 40 uur werken: Zolang dat maar een vrijwillige keuze is, werknemers betaald krijgen voor hun werk en het, zoals bij de Duitse multinationals Daimler en Siemens, bijdraagt aan de werkgelegenheid op langere termijn. Het Uniestandpunt is dat werktijden en roosters moeten aansluiten op de productiebehoefte van het bedrijf en de privé-wensen en omstandigheden van de werknemers. Op grond daarvan kunnen CAO-bepalingen over werktijden en roosters worden aangepast. De Unie streeft altijd naar maatwerk en flexibiliteit in arbeidsvoorwaarden, licht Hofland toe.

Uit al aangekondigde en lopende reorganisaties, outsourcingen en offshoringen volgt al een mogelijk verlies van ongeveer 2.800 arbeidsplaatsen binnen het concern in 2004. Daar komt de uitbesteding van de cash centres van het bedrijf (400 werknemers) mogelijk nog bij. Zelfs euros zijn dus geen core business meer bij ABN AMRO, aldus Hofland, inmiddels is niets meer heilig bij ABN AMRO.

Volgens Hofland saneert dé bank, ondanks de all time high miljardenwinst, er lustig op. Hij verwijt de bank een tekort aan verantwoordelijkheidsgevoel. ABN AMRO heeft maar één credo: kostenbeheersing, en dat in weer een nieuw jaar met miljardenwinsten. Nog voordat van de ene verandering de effecten zijn afgewacht, staat ABN AMRO alweer met de volgende te dringen. De sociale onrust onder het ABN AMRO personeel laat zich inmiddels raden.

dinsdag, 3 augustus 2004