Socialistische Partij

Tomaat 2004

Regels voor lokale heffingen aanscherpen

03-08-2004 * De SP-Kamerleden Jan de Wit en Harry van Bommel hebben de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Zalm van Financiën ter verantwoording geroepen over de wildgroei van lokale lasten die gemeenten doorberekenen aan hun burgers. In vragen stelt de SP voor om de regels van welke kosten wel en niet mogen worden doorberekend aan de burger, verder aan te scherpen. De stijgingen zijn volgens hen een poging van de gemeenten om de bezuinigingen van het kabinet te compenseren.

Tot nog toe heeft de minister geen verantwoordelijkheid genomen voor de stijging van de kosten voor burgers. Toch betalen de burgers direct de kosten van het bezuinigingsbeleid van het kabinet. "Het probleem," vindt Jan de Wit, "is dat Remkes telkens terugverwijst naar de gemeenten, terwijl het zijn eigen beleid is - en dat van rekenmeester Zalm - dat gemeenten noopt hun lokale lasten te verhogen. Ze hebben geen geld meer voor de essentiële zorgtaken."

Uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat gemeenten soms ook kosten doorberekenen die nooit zijn gemaakt. Harry van Bommel vindt dat niet goed. "Aan de opeenstapeling van stijgingen van lokale lasten moeten paal en perk worden gesteld," aldus Van Bommel. Samen met De Wit heeft hij aan de ministers gevraagd om inzicht te geven in de kosten waarop de lokale heffingen zijn gebaseerd. Ook hebben ze gevraagd om de regels over welke kosten wel en niet mogen worden doorberekend aan te scherpen, zodat er geen oneigenlijke lasten aan burgers worden opgelegd.