Gemeente Dongeradeel



---

Kooilanden schoon na asbestopruiming en veegactie

Dinsdagmiddag om 12.00 uur is de gehele wijk Kooilanden asbestvrij verklaard. De percelen waar asbest is gevonden zijn gesaneerd; de overige percelen in de gehele wijk Kooilanden zijn visueel geïnspecteerd op asbestresten. Aangezien bij deze inspectie niets gevonden is, is de wijk nu officieel asbestvrij. De gemeente veegt momenteel de overige verbrandingsresten op van de openbare weg, zodat vanmiddag de gehele wijk schoon is.

Nader onderzoek van het Bureau Search heeft uitgewezen dat er langs de lijn van DBO naar het gesaneerde percelen aan de Wiemersstraat een spoor van asbestdeeltjes is neergekomen. Dit spoor loopt over het industrieterrein Hogedijken. De vervuilde percelen en straten zijn afgezet en worden schoongemaakt.

Het onderzoek naar de vervuiling op het industrieterrein breidt zich momenteel uit naar de noordkant ervan. De betrokken bedrijven op het industrieterrein zijn reeds geïnformeerd over de vervuiling en de te ondernemen acties (o.a. nat houden van verbrandingsmaterialen teneinde verstuiving te voorkomen). Dit om verstuiving van het materiaal te voorkomen. Daarbij worden de bedrijven tevens aangeschreven binnen 24 te starten met het laten reinigen van hun terrein en bedrijfspand. De gemeente zal de openbare wegen op het industrieterrein schoonvegen. De politie zet nu het technisch onderzoek is afgerond - het onderzoek naar de aanleiding van de brand voort aan de hand van getuigenverklaringen.

Voor meer informatie over asbest kunt u kijken op www.search.nl.