Gemeente Tilburg

3-8-2004
Duidelijkheid over bouwwerken

Hoe hoog mag een hekwerk zijn, hoe groot een schuur? Voor de bewoners in het buitengebied Noord komt er duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan. Belangrijk daarbij is dat openheid van het landschap bewaard blijft.

Er zal in het buitengebied van bestemmingsplan 'De Zandleij' en 'De Kalverstraat' niet meer worden opgetreden tegen hekwerken hoger dan 1 meter wanneer de openheid van het landschap en de veiligheid voor verkeersdeelnemers niet in het gedrang komt. Ook niet tegen mobiele bouwketen voor agrarisch gebruik. Tenminste als de openheid van het landschap niet in het gedrang is. Tegen een gezamenlijke bergruimte met een maximale oppervlakte van 25 m² en een hoogte van maximaal 3 meter per volkstuincomplex wordt ook niet meer opgetreden. Daarnaast is een verruiming van vrijstellingsmogelijkheden in het bestemmingsplan toegepast. Dit is het resultaat van een groot onderzoek naar de mogelijkheden tot legalisering van kleine bouwwerken in het bestemmingsplangebied.

Dit heeft tot gevolg dat 26 zaken door middel van een vrijstelling gelegaliseerd kunnen worden. Bij 25 zaken kunnen bouwwerken via een vrijstelling gelegaliseerd worden. In 35 gevallen zal het bouwwerk afgebroken moeten worden omdat het in strijd is met de bestemmingsplanvoorschriften. Tot slot kunnen 18 zaken middels een gedoogbeschikking worden afgedaan.

Het handhavingsproject dat ruim een half jaar heeft stilgelegen, wordt nu vervolgd. In augustus worden de betrokken eigenaren van de percelen schriftelijk op de hoogte gesteld over de consequenties voor hun perceel.
De procedure voor bestemmingsplan 'De Kalverstraat' loopt nog. Hierin wordt nu de mogelijkheid voor een klein dierenverblijf verwerkt.

Het college besloot in januari 2004 alle lopende handhavingsprocedures ten aanzien van percelen in het bestemmingsplangebied 'De Zandleij' en een gedeelte van het bestemmingsplan 'De Kalverstraat' op te schorten tot 1 augustus 2004. Op 26 juli besloot het college tot genoemde aanpassingen.