Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden / Ameland, 3 augustus 2004
PERSBERICHT: Drama Amelander paarden na 25 jaar nog levend

Op 14 augustus a.s. is het 25 jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door het bericht dat er op Ameland acht paarden waren verdronken bij de lancering van de Amelander reddingboot. Het voorval kreeg internationale aandacht. De inzet van paarden behoort bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij inmiddels tot het verre verleden. Op Ameland wordt op 14 augustus een herdenking georganiseerd voor de verdronken paarden.

Op 14 augustus 1979 werd de reddingboot Mr. Adriaan de Bruine gealarmeerd voor het in nood verkerende Duitse schip Windspiel 4. Er stond een stormachtige wind uit het zuidwesten en een sterke ebstroom. De walbaas van het reddingstation inspecteerde de zeebodem en oordeelde dat het veilig was om de reddingboot op die plaats te lanceren. Door een samenloop van omstandigheden ging het echter toch mis. Nadat de reddingboot was gelanceerd reed de bootwagen in een diepe geul en sleurde de vastzittende paarden mee. De bemanning van de Windspiel kon door de Mr. Adriaan de Bruine worden gered; de redders waren niet op de hoogte van het drama dat zich bij de lancering had voorgedaan

Critici spraken er schande van dat het reddingwezen paarden inzette bij zulke gevaarlijke situaties. Niettemin besloot de Redding Maatschappij, na een grondige evaluatie van het ongeval en mede op aandringen van de Amelander voerlieden, met paarden te blijven werken. Inmiddels behoort de inzet van paarden voor het reddingwerk tot het verleden. De KNRM zet tegenwoordig speciale waterdichte tractoren bij de lancering in.

De Amelander paardenreddingboot bestaat echter nog steeds. De Stichting Paardenreddingboot Ameland lanceert de paardenreddingboot ongeveer tien keer per jaar voor demonstraties en houdt daarmee een uniek stukje historie in ere. De herdenking op 14 augustus is een gezamenlijk initiatief van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de Stichting Paardenreddingboot Ameland. Bij de herdenking zullen betrokken voerlieden en bemanningsleden uit die tijd aanwezig zijn.

EINDE PERSBERICHT