Politie rolt honderd hennepkwekerijen op

's-Hertogenbosch 03-08-2004

Kwekers lopen bijna 9 miljoen Euro aan opbrengst mis

POLITIE DISTRICT DEN BOSCH ROLT HONDERD HENNEPKWEKERIJEN OP

s-Hertogenbosch- De politie district Den Bosch heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar al honderd hennepkwekerijen ontmanteld. Daarbij ging het in het totaal om bijna 17.000 planten met een minimale waarde van bijna 9 miljoen Euro.

Brand

In de meeste gevallen kwam de politie zelf de kwekerijen op het spoor, in vier gevallen ontdekte zij de kwekerijen door het ontstaan van brand door kortsluiting in de hennepkwekerij. De kwekerijen werden overwegend aangetroffen in woningen in de gemeente s-Hertogenbosch en de gemeente Heusden. In s-Hertogenbosch, Engelen en Rosmalen trof de politie 78 hennepkwekerijen aan. In Drunen en Vlijmen waren dat er 22.

Minimale/maximale opbrengst

In het totaal werden in de hennepkwekerijen 16644 planten aangetroffen. In de rechtspraak wordt momenteel een gemiddelde opbrengst van 23 gram hennep per plant gehanteerd met een kiloprijs van 2300,=. Dat betekent dat door het optreden van de politie district Den Bosch, de kwekers een slag is toegebracht van minimaal 8.804.676 Euro (bijna 9 miljoen Euro). In een aantal gevallen troffen de agenten in werkelijkheid planten aan met een gewicht van 70 gram. Er vanuit gaande dat alle planten van dit gewicht waren geweest zou de maximale opbrengst zelfs bijna 27 miljoen geweest kunnen zijn. Normaal gesproken kan een goed ingerichte hennepkwekerij 6 maal per jaar oogsten.

Huuropzeggingen

De politie District Den Bosch werkt nauw samen met haar partners zoals o.a. de gemeente, wooncorporaties, het openbaar ministerie en stroomleveranciers volgens de Handleiding gezamenlijke aanpak overlastpanden gemeente s-Hertogenbosch. Inmiddels is bij dertien bewoners binnen de gemeente s-Hertogenbosch de huur opgezegd. In tien van de dertien gevallen verlieten de bewoners zelf de woning, in drie gevallen moest er tot ontruiming worden overgegaan. Bij het aantreffen van een hennepkwekerij wordt conform de gezamenlijke aanpak de kwekerij ontmanteld en de huur opgezegd.

Facilitair bedrijf

Sinds mei 2004 maakt de politie District Den Bosch gebruik van een facilitair bedrijf dat namens de Dienst der Domeinen zorg draagt voor de ontmanteling, het vervoer en de deponering/vernietiging van alle materialen uit de kwekerij.

In 2003 werden in de vergelijkbare periode van het jaar ongeveer 63 hennepkwekerijen aangetroffen.