Politie Friesland

Politieberichten 3/8 (13.00 uur) t/m 4/8 (07.00 uur)

Fryslân 04-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie/ tel: 0900 8844

Ryptsjerk: inbraak auto
Tussen maandag 12.00 uur en dinsdag 07.45 uur is aan de
Tsjerkelansreed ingebroken in een personenauto. Men had geprobeerd de autoradio weg te nemen. Het is de dader(s) waarschijnlijk niet gelukt om de radio weg te nemen. De radio bleef vernield achter en de auto liep aanzienlijke braakschade aan het portier op. De auto was afgesloten en stond geparkeerd op de oprit van een woning. Een 39-jarige inwoonster van Ryptsjerk deed aangifte.

Aldeboarn: invalide man te water
Dinsdag raakte om 11.15 uur een inwoner van Akkrum (leeftijd n.n.b.) gewond aan de Wjitteringswei. Het slachtoffer is per ambulance met longklachten naar het MCL-ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. De man was door onbekende oorzaak met zijn invalidenwagen in het water terechtgekomen. Het slachtoffer was op zijn rug in het water gevallen waarbij zijn invalidenwagen op hem viel. Het hoofd van het slachtoffer werd door 46-jarige inwoner van Heerenveen boven water gehouden. Het slachtoffer werd door agenten en omstanders uit het water gehaald. De brandweer haalde de invalidenwagen uit het water. Over de toedracht van het ongeval zijn geen bijzonderheden bekend.

Drachten: aanrijding met letsel
Dinsdag raakte om 10.20 uur een 71-jarige Leeuwarder en een 36-jarige inwoonster van Groet gewond aan de Rijksweg N31. Beide slachtoffers zijn per ambulance naar ziekenhuis Nij Smellinghe gebracht. Over het letsel van de Leeuwarder is niets bekend. De 36-jarige vrouw is met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval ontstond toen een 64-jarige automobilist uit Leeuwarden op de Rijksweg N31 reed, richting Oosterwolde. De 36-jarige automobiliste uit Groet reed op de afrit van de A7, richting Drachten. Op de kruising van de N31 met de afrit gaf de automobiliste geen voorrang aan de 64-jarige automobilist. Een aanrijding was het gevolg. Een bergingsdienst voerde beide autos zwaar beschadigd af.

Drachten: mishandeling
Dinsdag is om 13.30 uur een 85-jarige inwoner van Drachten aan het Raadhuisplein aangehouden terzake mishandeling. De verdachte had in een supermarkt een personeelslid van de winkel geslagen met een fles wijn. De man is aangehouden en op het bureau verhoord. Na verhoor is de verdachte weer vrijgelaten. De exacte toedracht is nog niet helder. Zowel aangever als getuigen moeten nog verhoord worden. De politie onderzoekt de zaak.

Leeuwarden: aanrijding met gewonden
Dinsdag raakten om 11.40 uur twee vrouwen gewond tijdens een aanrijding aan de Planetenlaan. Beide slachtoffers zijn per ambulance naar het plaatselijke MCL ziekenhuis gebracht. Een 78-jarige automobiliste uit Leeuwarden liep polsletsel op. Een 32-jarige inwoonster van Anjum ging ter observatie mee naar het ziekenhuis. Ze kon later ongedeerd naar huis. Het ongeval ontstond toen een 30-jarige automobilist uit Anjum voor de verkeerslichten op de Planetenlaan stond. Hij trok op toen hij groen licht kreeg. De 78-jarige automobiliste kwam uit de tegenovergestelde richting en wilde op de kruising linksaf slaan, richting Anne Vondelingweg. Een aanrijding was het gevolg. Beide voertuigen raakten ernstig beschadigd en werden door een sleepdienst afgevoerd.

Sumar: snelheidsovertreding
Dinsdag omstreeks 15.00 uur werd geconstateerd dat een 22-jarige automobilist uit Gytsjerk met 112 km per uur reed op de Sumarderwei. Hij reed in de richting Sumar. Toen hij op de Heerenweg reed, liep de snelheid op tot 131 (gecorrigeerde snelheid) km per uur. Ook wordt zijn rijbewijs ingevorderd. Ter plaatse is 80 km per uur toegestaan.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Dinsdag omstreeks 16.40 werd gemeld, dat op de Spoorstraat een man werd aangehouden voor fietsdiefstal. De aangehouden man, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, had bij een woning een fiets weggenomen en deze gestald in de gang van een andere woning. Een 41-jarige inwoner van Leeuwarden had dit gezien en was samen met de eigenaresse, een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden, naar die woning gegaan en in de gang stond bedoelde fiets. Fiets is teruggegeven aan de eigenaresse en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Sumar: snelheidsovertreding
Dinsdag omstreeks 15.00 uur reed een 44-jarige motorrijder uit Gytsjerk over de Sumarderwei met een snelheid van 112 km per uur. Op de Heerenweg reed hij vervolgens 131 km per uur, terwijl 80 km per uur is toegestaan. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Dinsdag omstreeks 16.25 uur werd in een winkel aan de Centrale een 39-jarige inwoner van Leeuwarden voor winkeldiefstal aangehouden. Hij had een gsm weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 23-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: vernielster aangehouden
Dinsdag omstreeks 17.10 uur werd op de Krijn Van Den Helmstraat een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. Zij had met een steen een ruit van een woning ingegooid. Zij werd vastgehouden door omstanders tot dat de politie kwam.

Arum: venten zonder vergunning
Dinsdag omstreeks 19.00 uur werd melding gemaakt, dat een vrouw kaarten huis aan huis aan het verkopen was. In de Oude Kerkstraat werd de vrouw aangetroffen. Bleek een 25-jarige inwoonster van Gdynia (Polen) te zijn. In overleg met Justitie werd besloten haar een boete te geven van 200,- en inbeslagname van de tekeningen. Er werden 20 tekeningen in beslag genomen.

Heerenveen: bedreiger aangehouden
Dinsdag omstreeks 20.15 uur liep op de Hoflaan een 38-jarige inwoner van Heerenveen te schelden en te tieren. Tegenover een 42-jarige inwoonster van Heerenveen uitte hij bedreigingen. Hij maakte snijbewegingen bij zijn nek met zijn hand. Hierdoor voelde de vrouw zich bedreigd. Uiteindelijk is hij op de Europalaan aangehouden en overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Sneek: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 22.00 uur werd op de Wijde Noorderhorne een 50-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 455 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur.

Franeker: eenvoudige mishandeling
Dinsdag omstreeks 23.45 uur vond een klein vechtpartijtje plaats op de Voorstraat. Een 19-jarige inwoner van Franeker had van een 16-jarige inwoner van Franeker twee klappen op zijn neus gehad. Beide personen waren elk met een groep en eerder op de avond hadden de beide groepen al woorden met elkaar gehad. Het kwam nu tot een kleine uitbarsting. De 16-jarige is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Sneek: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 00.35 uur werd op de Gravinnenweg een 22-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur.