Akkoord tijdens de WTO-onderhandelingen


De 147 landen van de wereldhandelsorganisatie WTO hebben op 1 augustus 2004 in een akkoord bereikt over nieuwe regels voor de wereldhandel. Het akkoord bevat een raamwerk voor verdere onderhandelingen, concrete afspraken moeten de komende anderhalf jaar nog gemaakt worden.


Minister Brinkhorst van EZ trad in Genève op als voorzitter van de EU-ministers van handel. Brinkhorst is erin geslaagd om de EU op één lijn te krijgen tijdens de onderhandelingen en zich positief op te stellen ondanks de zorgen van enkele Europese landen. De positie van de EU werd al eerder verwoord in een brief van EU-Commissarissen Lamy en Fischer in mei 2004. Brinkhorst: 'deze brief bleek van belang om het proces weer op stoom te krijgen'. In deze brief gaven Lamy en Fisher aan dat de EU bereid was haar exportsubsidies op landbouwproducten af te schaffen als andere vormen van exportsteun van de VS, Canada en Australië ook aangepakt zouden worden. Bovendien gaven zij aan dat de armste ontwikkelingslanden wat de EU betreft weinig nieuwe verplichtingen hoeven aan te gaan.


Gevolgen voor de landbouw

De doorbraak in het landbouwdossier is volgens Brinkhorst het belangrijkste punt. 'Dat is ook te danken aan het standpunt van Europa. We hebben een fundamentele bijdrage geleverd door de toezegging te doen exportsubsidies op landbouwproducten af te schaffen.' In de landbouwparagraaf staan afspraken over de manier waarop binnenlandse steun aan de landbouwsector moet worden afgebouwd. Daarbij zullen alle exportsubsidies worden afgeschaft evenals exportkredieten voor een termijn langer dan zes maanden. Tot slot is afgesproken om tarieven voor landbouwproducten te verlagen maar dat er uitzonderingen mogelijk zijn voor 'gevoelige producten' die extra bescherming nodig hebben. In de EU zijn dat bijvoorbeeld rundvlees, zuivel, suiker en granen.
Het belang van dit akkoord

Het akkoord presenteert alleen nog maar een raamwerk voor verdere onderhandelingen. Na het mislukken van de handelstop in september 2003 in Cancún (Mexico), kan nu de blik weer naar de toekomst gericht worden. 'De geloofwaardigheid van het wereldhandelssysteem is nu hersteld. Dit akkoord is dan ook belangrijk in het licht van een noodzakelijk economische groei van Europa', aldus Brinkhorst.


De eerstvolgende Ministeriële Conferentie zal in december 2005 in Hong Kong plaatsvinden.