HOOFDBEDRIJFSCHAP DETAILHANDEL

Tabaksomzet blijft stabiel

De totale consumptieve bestedingen aan sigaretten, sigaren, shag en pijptabak bedroegen in 2003 bijna 3,9 miljard euro. Dit betekent een besteding van bijna 240 euro per hoofd van de bevolking. Sigaretten worden het meest gekocht, voor ruim 160 euro. Aan sigaren, shag en pijptabak gaat ruim 70 euro in rook op. Ten opzichte van 2002 zijn de bestedingen licht gestegen. Dit blijkt uit het rapport 'Branches in Detail Tabaks- en gemakszaken' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

De tabaksdetailhandel kent enerzijds de tabaksspeciaalzaak, anderzijds de gemakswinkel met een ruimer assortiment. De consument komt niet alleen voor rookwaren naar de tabaks-/gemakswinkel. Vooral loten voor de Staatsloterij en formulieren voor de Lotto koopt men in de tabaks-/gemakswinkel. Het overgrote deel van de contante verkoop van deze kansspelen vindt plaats in deze winkels. Eén op de drie Nederlanders komt met grote regelmaat in een tabaks-/gemakswinkel.

Ondanks het beleid van de overheid, dat is gericht op het beperken van roken, slagen de tabaks-detaillisten er in kansen en mogelijkheden te benutten. Zo is het totaal aantal winkels over de afgelopen drie jaar met 8% gestegen. Het aantal ondernemingen is in diezelfde periode met 15% afgenomen. Dit duidt op schaalvergroting in de branche.

Het rapport 'Branches in Detail Tabaks- en gemakszaken' is gratis beschikbaar als download op www.hbd.nl. Een printversie is verkrijgbaar via de Infodesk van het HBD, telefoon (070)338 56 66, e-mail: bestel@hbd.nl.

Noot voor de redactie/