Bartiméus


voor mensen met een verstandelijke beperking

Pilotus: software voor mensen met een verstandelijke beperking

Softwareontwikkeling voor mensen met een beperking richt zich voornamelijk op mensen met een lichamelijk beperking. Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn weinig softwareoplossingen op de markt evenals voor mensen met een meervoudige beperking. Waag Society heeft software ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking: Pilotus. Pilotus is software waarmee mensen met een verstandelijke beperking kunnen communiceren met hun familie, vrienden en begeleiders via het internet.

Het doel van het werken met Pilotus is mensen met een verstandelijke beperking te helpen zelfstandig te leven en zich verder te ontwikkelen. Pilotus is een centraal opgeslagen berichtenboek dat door gebruikers lokaal kan worden opgevraagd. Vrienden, familieleden en begeleiders kunnen de gebruiker een berichtje sturen. Berichten kunnen ook fotos en gesproken tekst zijn. Doordat Pilotus gebruik maakt van internet is het op deze manier mogelijk om 24 uur per dag met elkaar contact te zoeken. Pilotus wordt in september 2004 op de markt gebracht door Kompagne.

Testgroep Bartiméus
Marjolein Smit, van Bartiméus Boerderij Langbroek, is gevraagd om de software te testen met cliënten van Boerderij Langbroek. Zij gaat onderzoeken of de software ook toegankelijk is voor mensen met een verstandelijke én visuele beperking. Software In Zicht wordt benaderd om mee te werken aan het onderzoek.

Marjolein is zeer geïnteresseerd in Pilotus. "Binnen Bartiméus werken we met pictogendas. Dit zijn boekjes waar begeleiders en familieleden berichten in kunnen schrijven voor de cliënten, ook kunnen pictogrammen en fotos ingeplakt worden. Pilotus vertoont raakvlakken met de pictoagenda. Een nadeel van de pictogenda is dat het maar op één plek aanwezig kan zijn. Wanneer een cliënt Pilotus gebruikt, dan kunnen vrienden, familieleden en begeleiders 24 uur per dag berichten achterlaten voor de cliënt."

Zelfstandigheid
Pilotus wordt nu getest door de cliënten van Boerderij Langbroek. Aandachtspunten in software voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking zijn contrast, gemakkelijk gebruik en eenvoudig van opzet. "Als deze punten meegenomen worden in de verdere ontwikkeling van Pilotus, dan krijgen de cliënten een stuk zelfstandigheid terug. Zij kunnen op hun eigen manier en in hun eigen tijd communiceren met vrienden en familie," aldus Marjolein Smit.