Gemeente Helmond


Grotestedenbeleid

Grote steden hebben hun eigen specifieke problemen. De ontstane concentratie van problemen vraagt om een aanpak met meer samenhang en specifiek op steden gericht beleid. Het kabinet maakt daarom sinds 1995 met een groot aantal Nederlandse steden afspraken om deze problemen aan te pakken. Al het werk wat verzet moet worden om de afspraken tussen Rijk en gemeenten na te komen valt onder de noemer grotestedenbeleid (GSB). Helmond is één van de 30 GSB-steden.

Ontwikkelingen in beleid
In het verleden spraken we over stadsvernieuwing waarbij vooral de fysieke leefomgeving aandacht kreeg, zoals bijvoorbeeld de verbetering van huizen, gebouwen en straten. In de jaren daarna was de aandacht vooral gericht op de sociale vernieuwing. Er werd dus ook meer gekeken naar de mensen die er wonen.
Bij het huidige grotestedenbeleid kijken we zowel naar de fysieke en sociale leefomgeving, als naar de economische aspecten (bijvoorbeeld werkgelegenheid). Daarnaast wordt bij het grotestedenbeleid ook heel goed gekeken naar de samenhang tussen de fysieke, sociale en economische vraagstukken.

Samenwerken aan de Kachtige stad
Het huidige kabinet koos ervoor om het grotestedenbeleid voort te zetten. Begin 2005 gaat de derde GSB-periode van start met als missie: samenwerken aan krachtige steden, waarbij zichtbare resultaten worden geboekt met een minimum aan bureaucratie. Rijk en grote steden willen komen tot een stad, die veilig is en die tevens voldoet aan de - steeds hogere - eisen van bewoners, bedrijven, instellingen, bezoekers en recreanten. Het streven is een economisch vitale stad, met hoogwaardige vestigingslocaties en een hechte sociale samenhang. Een stad die werk biedt aan wie dat zoekt.

Landelijke doelstellingen GSB
Om die krachtige stad te realiseren werd een aantal doelstellingen geformuleerd voor het grotestedenbeleid, die in onderlinge samenhang moeten worden ontwikkeld:

* Het verbeteren van de objectieve en de subjectieve veiligheid;
* Het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving;
* Het verbeteren van de sociale kwaliteit van de leefomgeving;
* Het binden van de midden- en hogere inkomensgroepen aan de stad;
* Het vergroten van economische kracht van de stad.

Om deze doelstellingen te realiseren maakt het Rijk in januari 2005 met de steden - waaronder Helmond - gerichte resultaatsafspraken voor vijf jaar.

Grotestedenbeleid in Helmond
Voor Helmond betekent het grotestedenbeleid samen met lokale en regionale burgers, organisaties, instellingen, marktpartijen en bedrijven complexe problemen in de stad aanpakken en kansen benutten. We willen samen toewerken naar een leefbare stad, waar het prettig wonen, werken en vertoeven is.