KNWV

4/8/2004
WEDSTRIJDZEILEN: Nederlanders vierde in Commodores´Cup


--> Voordat de prijzen verdeeld konden worden moest de Channelrace nog gevaren worden, een 160 mijl offshore race. De resultaten voor deze wedstrijd telden vierdubbel, zo licht Maurice van der Heijden van de Daikin toe. Alles was nog mogelijk.´

En de Holmatro was ook deze laatste race niet te stoppen. ´We hebben de Bear of Britain met haar 52 ft de grootste boot van de vloot, eigenlijk nooit uit het oog verloren´, zo verteld Hans Horrevoets de schipper. ´We wisten al vroeg in de race dat we sterk voeren´. De eerste plek was ook op gecorrigeerde tijd afgetekend. ´They kicked ass´, zo geeft de voordekker de Ierse Ker 39 Flying Glove toe.

Checkmate zette pas laat in de avond van zaterdag als vierde in klasse 2 voet aan wal. ´Een derde of vierde plek is met onze rating eigenlijk het maximaal haalbare onder deze condities´, zegt Peter de Ridder. Met de vierde plek in de offshore oogt ook zijn bemanning, voornamelijk familie, tevreden. Dit was de makkelijkste offshore ever´. Bij Needels zaten wij lekker aan de hamburgers.`

Door het lichte weer waren het met name de boten in de klasse drie die het voor de kiezen kregen. Zij hebben zonder uitzondering met het anker in de hand gevaren. Terwijl de bemanning van de Holmatro een welverdiend biertje dronk in de straten van Cowes, lagen de mannen van Daikin Airconditioning vier uur lang voor anker te wachten op wind of het keren van het tij. Afkorten van de baan was, met de grote boten al gefinished, voor het racecomité geen optie.

In de loop van de ochtend bracht een licht 8 knopen wind de vloot weer tot leven. Alleen de Belgische boot Breeze miste het tij op de Solent en kwam pas na de prijsuitrijking, vermoeid de haven in. Holmatro wint de Channelrace op handicap. De overallprijs gaat helaas aan de neus van de Nederlanders voorbij. Over twee jaar zijn we terug maar dan met een beter boot´, zo beloofd Frans van der Heijden van de Daikin.

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl