Gemeente Haarlem


4 augustus 2004
sector Stadsbeheer

202/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Definitief ontwerp Wagenweg fase 1 vastgelegd

Voor de reconstructie van het zuidelijk deel van de Wagenweg is het definitief ontwerp vastgesteld. Tevens hebben burgemeester en wethouders financiële middelen hiervoor beschikbaar gesteld. Het gaat om de vervanging van het riool en de reconstructie van het gedeelte tussen de Spanjaardslaan en de Bosch en Vaartstraat van de Wagenweg.

Uitgangspunt bij het ontwerp is het behouden van de bestaande bomen. Omdat het huidige riool onder de boomwortels ligt, is het niet mogelijk het huidige tracé te handhaven. Het nieuwe riool wordt daarom in hart van de rijbaan geplaatst. Het nieuwe profiel bestaat uit een versmalde rijbaan. Door de gemeenteraad is vorig jaar gevraagd te komen met twee van de weg gescheiden fietspaden, dat zit nu ook in het definitieve plan. De verlichtingsmasten komen in de schampstrook aan de huizenzijde te staan.

Naar aanleiding van de participatie en inspraak is het ontwerp op enkele punten aangepast. De wens van enkele participanten voor het toepassen van drempels is niet gehonoreerd omdat de Wagenweg onderdeel is van een busroute en een hoofdaanrijroute voor de brandweer is. In deze gevallen wordt geen drempel toegepast. De versmalde rijbaan zal op zich zelf gezien al een snelheidsremmende werking hebben.

De realisatie van de eerste fase start in januari 2005 en duurt ongeveer zeven maanden. Na bestuurlijke vaststelling wordt aansluitend de tweede fase uitgevoerd die ongeveer vijf maanden duurt. Om verkeersoverlast te minimaliseren is deze reconstructie afgestemd op de werkzaamheden aan de Leidsevaart: verkeer kan dan gebruik maken van de Leidsevaart óf van de Wagenweg.


Myrna Wiggers, communicatieadviseur
023-5114902
mwiggers@haarlem.nl
---- --