VVD



Nieuws

30 jul 2004 - Vragen Wilders en Szabó over
internationale troepen macht Darfur

Vragen van het lid Wilders en Szabó (beiden VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Ontwikkelingssamenwerking over de wenselijkheid van een internationale troepenmacht voor Darfur.

1. Deelt u de mening dat de huidige internationale druk op Soedan niet genoeg is om het tij in Darfur te keren? Zo ja, welke conclusie verbindt u daar dan aan; zo nee waarom niet?

2. Bent u bereid om in het kader van het EU voorzitterschap de Europese druk op Khartoem op te voeren en voorbereidingen te treffen en u politiek in internationaal verband hard te maken voor het zenden van een internationale troepenmacht die de humanitaire situatie op de grond stabiliseert en de veilige terugkeer van de vluchtelingen garandeert?

3. Bent u op de hoogte van de Britse statements over het zenden van een militair contingent naar de Soedanese regio Darfur? Heeft u contact gehad met de Britse regering over dit mogelijke initiatief? Bent u tevens op de hoogte van het feit dat zowel de Amerikaanse senaat als het Amerikaanse huis van afgevaardigden de situatie in Darfur in een resolutie als officiële 'genocide' hebben bestempeld? Wat is uw oordeel over dit alles?

4. Wat is uw mening over de uitspraak van uw Soedanese ambtsgenoot dat elke suggestie van een interventie een schending van Soedanese soevereiniteit zou inhouden? Vindt u de veiligheidssituatie in Darfur op dit moment ernstig genoeg om een humanitaire interventie toch te legitimeren?

5. Wat vindt u van de stelling dat de 100 miljoen Euro hulp die voor Darfur ter beschikking zijn gesteld de Soedanese regering in de kaart speelt?

-------------------------

"Europe Joins US in Demand for Action on Crisis in Sudan", Washington Post 25 juli 2004

www.senate.gov

"West plans UN vote on Darfur",Reuters, 27 juli 2004

30 juli 2004

Geert Wilders: g.wilders@tweedekamer.nl

Zsolt Szabó: z.szabo@tweedekamer.nl