Stichting Wakker Dier

VETERINAIR COMITÉ EU Onverdoofd castratie biggen pijnlijk en onnodig Persbericht - 04 augustus 2004

Stichting Wakker Dier heeft vandaag van minister Veerman in een brandbrief geëist dat zo snel mogelijk de onverdoofde castratie van biggen wordt verboden. Nederland, sinds vorige maand voorzitter van de EU, dient dit onderwerp hoog op de agenda te plaatsen. Een snel verbod zou niet mogen uitblijven nu ook het Permanent Veterinair Comité van de Europese Unie in haar zopas verschenen rapport aangeeft dat de ingreep zeer pijnlijk is en er voldoende meer diervriendelijke alternatieven voorhanden zijn. Het rapport geeft aan dat diverse landen al gestopt zijn met het onverdoofd castreren van biggen, dat in Nederland nog steeds voortduurt. Wakker Dier maant de minister tot spoed omdat elke dag dat de minister langer treuzelt, er in de EU 274.000 biggen onverdoofd gecastreerd worden, zoals blijkt uit het EU-rapport.
Minister Veerman beloofde dit voorjaar als reactie op twee moties uit de Tweede kamer, als voorzitter van de EU na publicatie van het rapport maatregelen te nemen tegen de onverdoofde castratie. De minister heeft een extra verantwoordelijkheid om dit grote welzijnsprobleem snel aan te pakken: terwijl in een aantal landen om ons heen de onverdoofde castratie al tot het verleden behoort, erkende Veerman onlangs in de Tweede Kamer met het schaamrood op de kaken dat Nederlandse varkensboeren zich niet eens houden aan de in Europa afgesproken minimum-eisen bij de onverdoofde castratie. In strijd met EU regelgeving worden in Nederland biggen ouder dan 7 dagen ook nog steeds onverdoofd gecastreerd. Op een enkele uitzondering na, komt elke karbonade van een Nederlands mannetjesvarken van een onverdoofd gecastreerde big. Dat betekent dat meer dan 50% van het in Nederland geproduceerde varkensvlees het product is van deze martelmethode, die geen enkele andere reden heeft dan het vergroten van de marges van de vleessector.
Uit het rapport van het Permanent Veterinair Comité van de EU blijkt dat diverse meer diervriendelijke alternatieven al in de praktijk worden toegepast. In Engeland en Ierland worden biggen nooit gecastreerd terwijl ook in Spanje en Portugal meer dan de helft van de mannelijke biggen de zeer pijnlijke ingreep bespaard blijft. Castratie wordt toegepast omdat slachterijen willen vermijden dat bij een klein deel van de ongecastreerde mannetjesbiggen een zogenoemde berengeur ontstaat. In Ierland en Engeland vinden consumenten deze berengeur echter geen probleem. In Spanje en Portugal worden de biggen op een lager gewicht geslacht waardoor de berengeur nog niet is ontwikkeld. In Noorwegen is verdoving inmiddels verplicht en in Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie (immuno-castratie). De slachterijen betalen daar de kosten (nog geen dubbeltje per kilo vlees) om deze methode te stimuleren. De wetenschappers zien daarnaast mogelijkheden voor een minder dieronvriendelijk beleid door gebruik van speciaal voer, fokken op berengeur-arme dieren, stabiele fokgroepen en spermasexen als alternatieven voor castratie.

Na diverse moties van de Tweede Kamer beloofde minister Veerman afgelopen voorjaar dat hij als voorzitter van de EU, na publicatie van dit EU rapport zich zou inzetten voor een verbod op de onverdoofde castratie. In het rapport van het Permanent Veterinair Comité wordt duidelijk aangegeven dat veel andere landen al maatregelen namen tegen de onverdoofde castratie.Daaruit blijkt dus dat Nederland opnieuw ver achterloopt op het gebied van dierenwelzijnsmaatregelen. Naast bovengenoemde landen hebben ook België, Duitsland en Denemarken een onderlinge afspraak gemaakt om de onverdoofde castratie snel te beëindigen. Nederland heeft zich destijds teruggetrokken bij deze overleggen.