Autoriteit Financiële Markten

AFM: naam financieel product mag niet misleidend zijn 4-8-2004

De Autoriteit Financiële Markten constateert dat op de financiële markt producten worden aangeboden waarvan de naam en omschrijving 'de lading niet dekt'. Naar de mening van de AFM is er sprake van misleiding als bijvoorbeeld een beleggingsproduct wordt verkocht onder een naam die suggereert dat het een spaarproduct betreft. Vaak zijn deze producten risicovoller dan een dergelijke naam doet vermoeden. Consumenten kunnen hierdoor op het verkeerde been worden gezet. Op basis van de wet- en regelgeving wijst de AFM de aanbieders van financiële producten op het feit dat reclames en productnamen niet misleidend mogen zijn. De AFM zal optreden tegen aanbieders die handelen in strijd met deze wet- en regelgeving.

Reclames en productnamen mogen niet misleidend zijn; dit is onder meer opgenomen in de Regeling Informatieverstrekking aan Verzekeringnemers (RIAV), de Nadere Regeling gedragstoezicht effectenverkeer 2002 (NRg2002) en de Code Redement en Risico, de eigen gedragscode van verzekeraars. Toch constateert de AFM dat er bijvoorbeeld beleggings- en verzekeringsproducten worden aangeboden waarbij de term 'sparen' in de naam is verwerkt. In de opvatting van de AFM is een spaarproduct een bancair product waar vrijwel geen risico aan verbonden is, bijvoorbeeld een spaarrekening van een bank.

De consument kan door een misleidende naamgeving van een product op het verkeerde been worden gezet. De AFM vindt als gedragstoezichthouder op de financiële markten dat de consument een financieel product moet 'kunnen kennen', en dat het door elkaar gebruiken van de term 'sparen' en 'beleggen' de transparantie voor de consument niet bevordert. De AFM wijst consumenten ook op de eigen verantwoordelijkheid om zich te verdiepen in een financieel product voor de aanschaf daarvan. Hiervoor zijn de brochures, folders, offerte, prospectus, en Financiële Bijsluiter van een financieel product beschikbaar. Daarnaast is uitgebreide achtergrond informatie op de consumentenwebsite van de AFM te lezen.

Toelichting:
Een spaarproduct is een vordering op een kredietinstelling met een vergunning van een bankentoezichthouder in een land met door DNB als adequaat aangemerkt bankentoezicht, niet zijnde een effect, en waarop de garantieregeling van toepassing is die voldoet aan of vergelijkbaar is met de vereisten van de EG-richtlijn inzake
depositogarantiestelsels (94/19 EC)

De Nadere Regeling gedragstoezicht effectenverkeer 2002 (NRg2002) en de Regeling Informatieverstrekking aan Verzekeringnemers (RIAV) vindt u op deze website.

De Code Rendement en Risco vindt u op www.verzekeraars.nl.