Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

4-8-2004

De gemeente Leidschendam-Voorburg moet een aantal wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu beter uitvoeren. Dat is een van de belangrijkste resultaten van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft dit voorjaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door de gemeente in 2003. Het gemeentebestuur onderneemt stappen die moeten leiden tot verbetering.

De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Leidschendam-Voorburg haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen. Bij het onderzoek is rekening gehouden met de fusie tussen Leidschendam en Voorburg in 2002. Het onderzoek laat zien dat er taken niet of onvoldoende worden uitgevoerd. Er is vooral een structurele achterstand in vergunningverlening en handhaving. Het Bouwstoffenbesluit wordt daarnaast helemaal niet uitgevoerd. Ook de actualisering van een groot aantal verouderd bestemmingsplannen loopt achter.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. Afgesproken is dat de gemeente een plan van aanpak met maatregelen opstelt. Dit is inmiddels gebeurd. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. In 2005 wordt gekeken of de gemaakte afspraken zijn nagekomen.

Meer info:
Download het onderzoek (pdf, 340 KB)
VROM-Inspectie (info over de organisatie en taken van de VROM-Inspectie)