Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ook 2003 financieel positief afgesloten

Villa Pardoes gericht op inkomsten, maar zeker ook op uitgaven

KAATSHEUVEL - De onlangs gepubliceerde jaarcijfers 2003 van Villa Pardoes, het vakantieverblijf voor kinderen met een levensbedreigende ziekte, geven een positief beeld over de bijdragen in het afgelopen jaar. Het jaar is afgerond met een batig saldo van * 1.761.848,- (2002: circa * 1,2 mln) uit fondsenwerving, na aftrek van de schenkingsrechten. In 2003 is er aan de exploitatie * 555.308,- besteed, door gerealiseerde materiele sponsoring ruim onder de begroting. Met wel een nog lange weg te gaan om uiteindelijk de financiele toekomst van de Villa zeker te stellen.

De start...
In januari 1999 werd de Stichting Fondswerving Villa Pardoes (SFV) opgericht. Het doel van deze stichting is het werven van fondsen voor de financiering van de werkzaamheden van de Stichting Exploitatie Villa Pardoes (SEV). Ongeveer een jaar later nam ook de operationele fondsenwerving een aanvang. Als startende stichting met een nog lage naamsbekendheid was dat een kwestie investeren met veel geduld en energie.

Buffer
De inspanningen hebben tot nu toe het gewenste effect gehad. In 2003 bedroeg het batig saldo uit fondsenwerving, na aftrek van de schenkingsrechten, * 1.761.848,- (2002: circa * 1,2 mln). In 2003 is er aan de exploitatie * 555.308,- besteed. Ruim onder de begroting, onder andere omdat ook aan de uitgavenkant sponsoren zijn gevonden die een materiele bijdrage hebben geleverd. Bijvoorbeeld heeft Villa Pardoes het afgelopen jaar toezeggingen gekregen voor het onderhoud van het schilderwerk met grote kortingen en het gratis stomen van het linnengoed en de badhanddoeken.

CBF Keur
Stichting Fondswerving Villa Pardoes heeft in oktober van 2003 het CBF Keurmerk mogen ontvangen. Het zogenaamde CBF-certificaat is een kwaliteitskeurmerk dat wordt verstrekt aan goede doelen die 'een verantwoord kostenbeleid voeren'. Villa Pardoes voldoet ruimschoots aan die norm. In 2003 heeft SFV slechts 9% van de baten uit fondswerving gebruikt voor de (in)directe verwervingskosten. Terwijl het Centraal Bureau Fondswerving een maximale grens van 25% hanteert.

Vitale organisatie
Villa Pardoes is op dit moment dus een vitale organisatie, die de jaarlijkse exploitatiekosten van het vakantieverblijf volgens begroting * 688.000,- (indien geen enkele post wordt gesponsord), goed kan dragen. De Stichting Fondswerving heeft zich primair tot doel gesteld met behulp van de grotere naamsbekendheid een buffer te vormen om de toekomstige exploitatie financieel te waarborgen. Uitgangspunt is een fonds op te bouwen, dat zodanig renderend is dat de toekomst van Villa Pardoes is zeker gesteld. Ook wil de Stichting geld beschikbaar hebben om het toekomstige groot onderhoud te bekostigen. Bij sluiting van het verslagjaar 2003 had de stichting een vermogen van zo'n * 2,2 mln. Om de jaarlijkse exploitatie tot in lengte van jaren zeker te stellen is er echter nog veel geld nodig.

Sponsoring?
Naast structureel sponsoren, waardoor Villa Pardoes voor langere tijd substantieel wordt gesteund, zijn er ook vele andere mogelijkheden aan het goede doel bij te dragen. Bijvoorbeeld door de afname van relatiegeschenken in de vorm van de nieuwste aanwinst de "Villa Vin", een originele Villa Pardoes pop, het speciaal ontwikkeld leesboek of de VOF De Kunst CD "Liedjes voor Villa Pardoes". Het adopteren van het verblijf van acht gezinnen gedurende een week kost zo'n * 13.600,-. De fondswervingcampagne richt zich met name op bedrijven, organisaties en scholen die structureel of eenmalig geld doneren. De afgelopen tijd zijn er enorm veel spontane acties (van darttoernooi tot galadiner, van sponsorloop tot pianoconcert, van afscheid directieleden tot opening nieuwbouw) gehouden ten bate van Villa Pardoes. Naast activiteiten gericht op organisaties, richt de campagne zich ook op particulieren die donateur willen worden of bedrijven die relaties tot donateur benoemen. Voor * 25,- per jaar is men al donateur van Villa Pardoes. De donateur ontvangt tweemaal per jaar de nieuwsbrief 'Villa Pardoes Nieuws' met daarin de laatste ontwikkelingen. Voor informatie over donateurschap of inzamelingsacties kunt u de internetsite raadplegen via www.villapardoes.nl. Een eventuele eenmalige bijdrage kan men storten op Bankrekening 55.90.90.900 van de ABN AMRO Bank te Kaatsheuvel.

Kaatsheuvel, 4 augustus 2004

---

Noot voor de redactie,