Gemeente Dongen


Dongen ontvangt subsidie van provincie 04-08-2004 13:30 Onderzoek woonzorg-voorziening Dongen/Vaart
Dongen ontvangt van de provincie Noord-Brabant 3.000,- subsidie uit het Combifonds Wonen-Zorg-Welzijn, Leven in de buurt 2004. Het Combifonds is bedoeld voor projecten die de leefbaarheid in dorpen en stadsbuurten stimuleren. De subsidie is bestemd voor het project Woonwensenonderzoek kern Klein Dongen/Vaart. Met de subsidie wordt een diepgaand woonwensenonderzoek onder senioren in de kern Klein Dongen/Vaart uitgevoerd. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek wordt gekeken of het mogelijk is om een kleinschalige woonzorgvoorziening te realiseren, die recht doet aan de grootte van de kern Klein Dongen/Vaart.
Momenteel wordt er in de hele gemeente Dongen een algemeen woningmarktonderzoek uitgevoerd in het kader van de actualisering van de gemeentelijke Woonvisie. Met de subsidie is het mogelijk de woonwensen van senioren in de kern Klein Dongen/Vaart in kaart te brengen.

Seniorennota
De gemeente Dongen hecht veel waarde aan kleinschalige woonzorgcomplexen. Dat komt ook naar voren in de nota Senioren in Dongen:Lente in de herfst, die de gemeenteraad op 27 mei 2004 vaststelde. De gemeente wil in het kader van de toenemende vergrijzing pro-actief inspelen op de woonwensen van senioren, aldus wethouder Piet Panis, die de portefeuille Welzijn beheert. Het is belangrijk dat senioren de mogelijkheid krijgen om in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Wij willen graag weten wat de woonwensen van de senioren in Klein Dongen/Vaart zijn. Zo kan een woonzorgvoorziening op maat worden gemaakt. In de grotere kern s Gravenmoer wordt gestart met het woonzorgcomplex s Gravenhoven. We willen nu onderzoeken welke kleinschalige woonzorgvoorziening in Klein Dongen/Vaart past.

Voorstel voor onderzoek
De gemeente stelt nog een plan van aanpak op. Hierin wordt opgenomen hoe de senioren van het kerkdorp Klein Dongen/Vaart naar hun woonwensen gevraagd zal worden. In het dorp wonen ongeveer 1.000 inwoners. Hiervan zijn circa 130 mensen 65-plus en circa 55 mensen 75 plus.