Socialistische Partij

Tomaat 2004

SP blijft aandringen op snellere invoering nieuw kinkhoestvaccin

04-08-2004 * SP-Kamerlid Agnes Kant heeft minister Hoogervorst opheldering gevraagd over de invoering van een nieuw kinkhoestvaccin. De meerderheid van de Kamer heeft zich uitgesproken voor invoering per 1 september. De minister heeft deze motie naast zich neergelegd en gaat over tot invoering per 1 januari 2005.

Kant: "Mensen moeten hun kinderen blijven vaccineren. Het nu gebruikte vaccin werkt, zeker tegen ernstige vormen van kinkhoest. Ouders moeten daarom vaccinatie nu niet uitstellen. Daarnaast moet, nu er een beter vaccin blijkt te bestaan met minder belastende bijwerkingen, dit zo snel mogelijk worden ingevoerd. Ouders hebben recht op een optimaal vaccinatieprogramma."

Helaas is het vertrouwen van ouders afgenomen, waardoor de vaccinatiebereidheid minder is geworden. Daar komt nog bij dat het vaccineren van vierjarigen tijdelijk is gestopt, met als gevolg het risico dat de nu al te verwachten epidemische golf heftiger uit zal gaan pakken. Kant dringt er daarom bij de minister opnieuw op aan zo snel mogelijk tot uitvoering van het nieuwe vaccin over te gaan.