Politie Groningen

Gewapende overvallen en autodiefstallen opgelost (04/08/04)

Groningen / Venlo 04-08-2004 -

Politie hoort zes verdachten over dertien zaken

Met de aanhouding van zes verdachten, vijf mannen in de leeftijd van 36 tot en met 50 jaar uit Winschoten en Venlo en een 47-jarige vrouw uit Winschoten, heeft de politie onder meer vijf gewapende overvallen opgelost. De overvallen werden gepleegd in Groningen (twee maal), Veendam, Horst en Gieterveen.

Daarnaast werden vier autodiefstallen, gepleegd in Groningen, Scharmer en Blerick tot klaarheid gebracht. De gestolen autos werden gebruikt bij het plegen van de overvallen en andere strafbare feiten. Verder wordt de 46-jarige man uit Winschoten, verdacht van poging tot doodslag en/of zware mishandeling van een 24-jarige vrouw uit Wildervank. Ook loste de politie een winkeldiefstal op gepleegd door de 46-jarige man. De diefstal werd gevolgd door geweld tegen een personeelslid in een supermarkt in Venlo. Tenslotte wordt de man verdacht van een winkeldiefstal in een supermarkt in Grubbenvorst.

Nauwe samenwerking
Het merendeel van de feiten werd gepleegd in de maanden april en mei van dit jaar. De politie startte eind april het onderzoek na een gewapende overval op een benzinestation aan de Ketwich Verschuurlaan in Groningen. In de loop van het onderzoek werd duidelijk dat de 46-jarige Winschoter als hoofdverdachte kon worden aangemerkt. Hij pleegde samen met de andere verdachten, waaronder zijn 47-jarige vriendin, in wisselende samenstelling de overvallen. Ook werd duidelijk dat er meerdere misdrijven waren gepleegd waren door met name de hoofdverdachte. De 46-jarige Winschoter was bij alle gepleegde feiten aanwezig. De politie in Groningen heeft in nauwe samenwerking met Regiopolitie Limburg-Noord en Drenthe de aanhoudingen verricht en de verdachten gehoord over hun aandeel in de misdrijven.

Veel van de feiten werden in wisselende samenstelling gepleegd door twee of drie verdachten. De mannen kenden elkaar uit het drugscircuit. Bij de overvallen werd gedreigd met een mes of scherp voorwerp danwel fysiek geweld. Het geld dat werd weggenomen bij de diverse overvallen, werd door de 46-jarige hoofdverdachte opgemaakt aan het gebruik van verdovende middelen, levensmiddelen en andere goederen. Van de buitgemaakte goederen werd alleen een sieraad bij een heler teruggevonden.

De politie heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Alle aangehouden verdachten zijn gehoord over hun aandeel in de onderzochte zaken. Van de zes verdachten zitten nog vier verdachten vast.

Feiten op een rij:

- diefstal auto, gepleegd in de Van Laerstraat te Blerick(25/04/04)
- gewapende overval op benzinestation Ketwich Verschuurlaan in Groningen (26/04/04)

- gewapende overval antiekzaak Paterswoldseweg Groningen (29/04/04)
- diefstal auto, gepleegd in de Wieenstraat te Blerick (05/05/04)
- gewapende overval supermarkt De Reede Veendam (05/05/04)
- poging tot doodslag en/of zware mishandeling Nolenstraat in Wildervank (16/04/04)

- diefstal/verduistering auto, gepleegd Overwinningsplein Groningen (19/04/04)

- diefstal auto, gepleegd Borgweg te Scharmer (19/04/04)
- diefstal met geweld in supermarkt Zuidsingel in Venlo (23/04/04)
- winkeldiefstal supermarkt Kloosterstraat in Grubbenvorst (24/04/04)
- gewapende overval juwelier in de Kerkstraat te Horst (07/05/04)
- diefstal auto, gepleegd Op den Akker te Blerick (15/05/04)
- gewapende overval op supermarkt Broek te Gieterveen (15/05/04)