Socialistische Partij

Tomaat 2004

Consumentenorganisaties kunnen nu fout rechtzetten

04-08-2004 * SP-Kamerlid Arda Gerkens roept de consumentenorganisaties op om de voorgestelde tariefsverhoging van de NS voor 2005 af te wijzen. Gerkens: "Dit is voor de consumentenorganisaties de kans om de verkeerde afspraak over de tussentijdse tariefsverhoging enigszins goed te maken." De NS willen in januari de tarieven met 3,25 procent laten stijgen, terwijl in juli deze tarieven ook al met ruim 2 procent toenamen.

De consumentenorganisaties hadden met de NS afgesproken dat een extra tariefsverhoging mogelijk was indien de kwaliteit van het spoor zou verbeteren. Op 1 juli waren deze hogere tarieven een feit. Doordat de consumentenorganisaties hier achter stonden keurde staatssecretaris Schultz deze extra verhoging goed. De Kamer was hier onaangenaam door verrast, maar een meerderheid steunde uiteindelijk niet de SP-motie om deze tariefsstijging tegen te houden. Gerkens: "Uiteindelijk bleken de consumentenorganisaties op de stoel van de politiek te zitten. Zij hebben wat mij betreft nog wel wat recht te zetten."

Volgens de afspraken met het ministerie van Verkeer is de nieuwe tariefsverhoging toegestaan. De SP vindt dit echter onverstandig omdat daardoor het aantal reizigers dat de NS de rug toekeert nog verder zal stijgen. Gerkens: "De NS stapelen de tariefsverhogingen op elkaar. Zij lijken zich niet te bekommeren over de weglopende treinreizigers en enkel te kijken naar haar winstcijfers. Kennelijk trekken de NS liever een miljoen euro per jaar uit voor het sponsoren van de topsport dan voor het behoud van reizigers."

Dit najaar zal de minister nieuwe afspraken met de NS maken voor de komende tien jaar. Ook zal hierbij over de tariefsverhogingen gesproken worden. Gerkens: "Het is hoog tijd dat we de NS weer gaan beoordelen op haar vervoersprestaties, waaronder de reizigersaantallen. Zonder reizigersgroei ook geen tariefsverhoging is daarbij mijn uitgangspunt."