Gemeente Hengelo

Stap vooruit in ontwikkeling bedrijventerrein

Beide colleges akkoord met samenwerkingsovereenkomst en NVU

De Colleges van B&W van Hengelo en Borne hebben ingestemd met het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst tussen beide gemeenten voor de ontwikkeling van 'Bedrijventerrein Buren'. Ook hebben beide colleges de 'Nota van Uitgangspunten Buren - De Veldkamp' vastgesteld. In september worden deze onderwerpen in een gezamenlijke commissievergadering besproken.

Samenwerkingsovereenkomst Buren

De Colleges van B&W van Hengelo en Borne hebben in oktober 2001 de overeenkomst 'raamwerk samenwerkingsafspraken met betrekking tot de gezamenlijke ontwikkeling van woon- en werklocaties' vastgesteld. Daarin is onder meer vastgelegd dat Borne tenminste 100 hectare bedrijventerrein binnen het grondgebied van de gemeente Borne realiseert, waarvan 65 hectare is bedoeld voor het opvangen van de Hengelose behoefte. Deze bedrijventerreinen, genaamd Buren, worden gezamenlijk door Hengelo en Borne ontwikkeld. Ook de Hengelose locatie 'Westermaat Buiten' behoort tot het plangebied.

Het raamwerk samenwerkingsafspraken wordt in de 'Samenwerkingsovereenkomst Plan Buren' waar beide colleges nu mee hebben ingestemd, nader uitgewerkt. In de samenwerkingsovereenkomst zijn afspraken vastgelegd met betrekking tot de locatieontwikkeling van de bedrijventerreinen in het plan Buren, bestaande uit de plangebieden De Veldkamp, De Kluft en 't Oldhof. Achtereenvolgens zijn regels vastgelegd over het ontwikkelingsproces, de grondexploitatie, het bouw- en woonrijp maken, openbare ruimte en infrastructuur, parkeren, inbreng grond, verwerving grond, tijdelijk beheer, uitgifte bouwkavels alsmede kwaliteit van de openbare ruimte, subsidies, beheer in de eindsituatie en organisatie. Voor het totale gebied en per deelgebied wordt onderzoek gedaan naar de planologische en financiële haalbaarheid. De uitkomsten hiervan worden per deelgebied vastgelegd in een Nota van Uitgangspunten.

Nota van Uitgangspunten Buren - De Veldkamp

Voor het deelgebied bedrijventerrein Buren - De Veldkamp is de Nota van Uitgangspunten opgesteld. Het concept van deze nota heeft in februari van dit jaar gedurende vier weken ter inzage gelegen. De Nota van Uitgangspunten is nu door beide colleges vastgesteld. Deze nota dient als kader voor de verdere planuitwerking.

Vervolgtraject Buren - De Veldkamp

Nadat ook beide gemeenteraden de Nota van Uitgangspunten hebben vastgesteld, wordt gestart met het maken van een stedenbouwkundig plan en het bestemmingsplan. Naar verwachting worden de eerste kavels op bedrijventerrein Buren - De Veldkamp in 2006 uitgegeven.