Gemeente Heusden


Blauwalg in Haarsteegse Wiel 4-8-2004
In de Haarsteegse Wiel is woensdag blauwalg geconstateerd. Het kan voor zowel mens als dier gevaarlijk zijn om met dit water in aanraking te komen. De gemeente Heusden heeft daarom woensdagmiddag borden geplaatst met de waarschuwing om contact met het water te vermijden. De oorzaak van de overlast is het aanhoudende warme weer.

Blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn, hebben de meeste blauwwieren een blauw-groene kleur. Enkele zijn rood-bruin. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Sommige blauwwieren produceren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Giftig
Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen tot stand als mensen deze via de mond binnenkrijgen. Het gif dringt niet in de huid. Ernstige vergiftigingen doen zich bij mensen zelden voor, omdat zij niet veel water binnenkrijgen bij het zwemmen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij meer water binnenkrijgen en eerder ziek worden door vergiftiging. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van de volgende verschijnselen: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Blauwwieren hoeven niet altijd de oorzaak te zijn van bovengenoemde ziekteverschijnselen. Ook andere bacteriën en virussen zijn een mogelijke oorzaak; de klachten zijn vaak dezelfde. Raadpleeg daarom altijd uw huisarts.