D66

D66 wil werknemers de mogelijkheid geven langer te werken zonder extra loon, maar mét extra mogelijkheden voor onderwijs. Daarmee omarmen de Democraten een voorstel van de kleine christelijke vakbond Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU). Kamerlid Bert Bakker heeft de ministers De Geus en Brinkhorst gevraagd een fiscale mogelijkheid te creëren om de beloning voor extra gewerkte uren belastingvrij aan te wenden voor scholing en training.

Een heel slim plan van de RMU, zegt Bakker. De twee grootste uitdagingen waar de Nederlandse economie voor staat, is het vergroten van de arbeidsparticipatie en het versterken van de kwaliteit van onze economie. Dit voorstel doet dat allebei en het kabinet zou hier dus snel werk van moeten maken. Bakker vindt dat de christelijke vakbond krediet verdient, omdat zij het aandurft in deze tijd van maatschappelijke verharding en polarisatie vanuit de grote vakbonden een constructief voorstel te lanceren.

D66 verzette zich eerder fel tegen plannen om langer werken zonder extra beloning te introduceren. Maar volgens Bakker waren die voorstellen fundamenteel anders. Dat zou uiteindelijk gewoon een flinke loonsverlaging betekenen voor de werkende middenklasse, de kurk waarop onze economie drijft. Met deze maatregelen investeren we juist in mensen.

Twee jaar geleden stelde D66 de kenniseconomie centraal in haar verkiezingscampagne; slechts door grote investeringen in onderwijs kan de Nederlandse economie concurrerend blijven, menen de Democraten. Het kabinet trok 800 miljoen extra uit voor kennis en onderwijs, sectoren die dankzij de regeringsdeelname van D66 ook van bezuinigingen zijn gevrijwaard. Bakker: Dit plan zorgt dat niet alleen de overheid extra investeert in de kenniseconomie, maar laat ook de werkende bevolking en de werkgevers bijdragen. Zij investeren in zichzelf, bekostigd uit de extra productiviteit die ze leveren en geholpen door de overheid.

4-8-2004 16:29