Gemeente Schermer


Schermer bespaart ruim zeven ton op riolering buitengebied

De saneringsoperatie ongezuiverde lozingen in het buitengebied gaat de gemeente Schermer ruim EUR 764.000,00 minder kosten dan aanvankelijk was begroot. De gemeente nam in het Investeringsplan 2004 - 2007 een bedrag op van EUR 1.238.559,00, maar in het voorstel aan de raad stelt het college voor een krediet van EUR 474.215,00 beschikbaar te stellen. De forse besparing wordt bereikt door een beleidswijziging van de provincie, waardoor een aantal kwetsbare gebieden is omgezet in niet-kwetsbare gebieden.

De provincie Noord-Holland wijzigde haar beleid, nadat raadslid P. Tensen (Gemeentebelangen) een ambtelijk vertegenwoordiger om uitleg had gevraagd over de gebiedsindeling. Tijdens het gesprek in mei, waarbij ook vertegenwoordigers van het CDA en de VVD, alsmede wethouder Ruimtelijke Ordening Peter Leegwater aanwezig waren, bleek de provincie bereid de kwetsbaarhedenkaart te wijzigen. Ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ging met de wijziging akkoord. De provincie heeft een en ander inmiddels schriftelijk bevestigd.

De beleidswijziging van de provincie betekent dat nog slechts 64 woningen in het buitengebied moeten worden aangesloten op een zogenoemde IBA, een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater. Voor 29 inwoners moeten een IBA II worden aangeschaft waarbij een emissiereductie wordt behaald van tachtig procent. 36 inwoners in het zeer-kwetsbare gebied moeten een IBA III toepassen, welke een emissiereductie behaalt van negentig procent.

Het college stelt de gemeenteraad voor om te kiezen voor een variant waarbij de bewoners van het buitengebied een eigen bijdrage betalen van EUR 500,00. In die variant zorgen de bewoners zelf voor hun huisaansluiting op de IBA en de gemeente verzorgt en draagt de kosten voor de aanleg van de IBA.

De gemeente Schermer streeft ernaar de kosten voor aanleg en onderhoud van het riool kostendekkend te krijgen. In de gekozen variant betekent dit dat alle inwoners komend jaar EUR 18,00 meer gaan betalen op jaarbasis in plaats van de berekende EUR 36,00.

Voor 1 januari 2005 dienen alle huishoudelijke lozingen in het kwetsbare buitengebied gesaneerd te zijn.

---

Stompetoren, 4 augustus 2004
Inlichtingen bij: Peter Leegwater, Wethouder Ruimtelijke Ordening