Socialistische Partij

Tomaat 2004

SP niet blij met voordracht Kroes

03-08-2004 * De Tweede-Kamerfractie van de SP is niet gelukkig met de voordracht van Neelie Kroes als eurocommissaris. Kamerlid Harry van Bommel noemt de door het kabinet gevolgde procedure daarnaast "ronduit waardeloos".

Volgens de SP is met Kroes als opvolger voor Bolkestein opnieuw gekozen voor een krachtige voorstander van liberalisering van publieke diensten. Die liberalisering heeft op gebieden als openbaar vervoer, elektriciteit, telefonie en de postdiensten de Europese burger geen enkel voordeel gebracht. "Met Kroes zal Europa geen socialer gezicht krijgen terwijl de burger daar wel naar snakt," aldus Van Bommel.

De procedure die het kabinet heeft gevolgd vat Van Bommel samen als "ouderwetse achterkamertjespolitiek". "Meermalen heeft de SP voorgesteld om de Tweede Kamer een rol te laten spelen in de voordracht, maar de buit moest kennelijk onder de coalitiepartijen worden verdeeld. Andere serieuze kandidaten zoals oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg maakten zo geen enkele kans," meent Van Bommel. Het idee van D66 om Kroes in de Tweede Kamer over haar ideeën omtrent Europa aan de tand te voelen is volgens het Kamerlid "mosterd na de maaltijd".