EVD PARTNER IN EXPORT
http://www.evd.nl

Nederlandse ondernemers wordt bijna EUR 20 miljoen toegekend

Nederlandse ondernemers wordt bijna EUR 20 miljoen toegekend

Onlangs hebben 36 Nederlandse ondernemers financiële steun van in totaal bijna EUR 20 miljoen toegezegd gekregen, voor de uitvoering van hun nieuwe investeringsplannen in ontwikkelingslanden. Deze steun wordt hen verleend via het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma heeft dit jaar nóg twee indieningsmogelijkheden voor ondernemers met samenwerkingsplannen in opkomende markten. Op 17 en 19 augustus organiseert de EVD, de uitvoerder van PSOM, twee informatiebijeenkomsten hierover.

PSOM
De doelstelling van PSOM is het stimuleren van de duurzame economische ontwikkelingen in ontwikkelingslanden. Een belangrijk aspect hierbij is dat PSOM Nederlandse bedrijven stimuleert om zakelijke relaties in die landen aan te gaan met een lokale partner en er te investeren zodat zij PSOM gebruiken als een opstap naar meer vervolginvesteringen in die landen. PSOM is onderdeel van het Bedrijfslevenprogramma van Ontwikkelingssamenwerking.

Informatiebijeenkomsten
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in PSOM kunnen zich voor een informatiebijeenkomst op 17 of 19 augustus (vanaf 14:00 uur) in Den Haag opgeven via de website van PSOM: www.evd.nl/psom. Tijdens deze bijeenkomsten vertellen ondernemers over hun ervaringen met PSOM, en worden ook de voorwaarden toegelicht die PSOM stelt aan een projectvoorstel.

Procedure
De eerstvolgende twee PSOM-indieningstermijnen van 2004 sluiten op 23 augustus en op 4 oktober. Deze data zijn gekoppeld aan de volgende landen:
23 augustus is de sluitingsdatum voor de landen: Bolivia, Ethiopië, Indonesië, Kaapverdische Eilanden, Peru, Tanzania en Zuid-Afrika. 4 oktober is de sluitingsdatum voor de landen: Benin, China, Egypte, Filippijnen, Georgië, Ghana, India, Mali, Mozambique, Rwanda, Sri Lanka, Thailand, Uganda en Vietnam.

De PSOM-bijdrage voor samenwerkingsprojecten is in principe 50% van de totale projectkosten. Echter projecten in Mozambique, Tanzania, Uganda, Ethiopië, Kaapverdische Eilanden, Benin, Mali en Rwanda kunnen voor 60% van de totale projectkosten aan financiële steun ontvangen. De gemiddelde PSOM-projectbijdrage is EUR 500.000.

In principe geldt dat uitsluitend Nederlandse bedrijven een voorstel mogen indienen. Echter voor projecten in Mozambique en in Uganda geldt dat ook bedrijven uit ontwikkelingslanden (de DAC 1 lijst) voorstellen mogen indienen.

Meer informatie
Bedrijven met interesse kunnen contact opnemen met de EVD. Informatie is verkrijgbaar bij één van de PSOM-adviseurs, telefoon (070) 778 8513. Maar u kunt ook het internet raadplegen: www.EVD.nl/psom. Bij telefonisch contact is het raadzaam het land waarin u geïnteresseerd bent te vermelden.